tORQ Recovery Drinks

‘’’Το tORQ Recovery Drink είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο σκεύασμα διατροφής για αμέσως μετά την άσκηση, το οποίο έχει σχεδιαστεί για Ενυδάτωση, Επανατροφοδότηση, Επισκευή και Επαναφόρτιση της κουρασμένης φυσιολογίας μετά από βαριά άσκηση. Αυτό το σύστημα εξετάζει το επίπεδο δραστηριότητας που εκτελείτε και συνιστά τις έννοιες και τα προϊόντα από την σειρά tORQ να ταιριάζουν με τη σωρευτική σας φόρτωση με σωρευτικό τρόπο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σύστημα ανάκτησης tORQ, κάντε κλικ ΕΔΩ’’

Το tORQ Recovery Drink είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο σκεύασμα διατροφής για αμέσως μετά την άσκηση, το οποίο έχει σχεδιαστεί για Ενυδάτωση, Επανατροφοδότηση, Επισκευή και Επαναφόρτιση της κουρασμένης φυσιολογίας μετά από βαριά άσκηση και το αποκαλούμε τα 4E (4R).

Αυτό το σύστημα εξετάζει το επίπεδο δραστηριότητας που εκτελείτε και συνιστά τις έννοιες και τα προϊόντα από την σειρά tORQ να ταιριάζουν με τη σωρευτική σας φόρτωση με σωρευτικό τρόπο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σύστημα ανάκτησης tORQ, κάντε κλικ ΕΔΩ.

Το tORQ Recovery Drink αναμιγνύεται με νερό και σχηματίζει ένα πολυτελές Smoothie ρόφημα – το υγρό περιεχόμενο απευθύνεται στο πρώτο από τα 4 Ε και αφορά την ‘Ενυδάτωση’. Η μοναδική χρήση Πολυμερών Γλυκόζης, Φρουκτόζη (πολλαπλοί μεταφερόμενοι υδατάνθρακες) και η Απομονωμένη Πρωτεΐνη Ορού Γάλακτος διεγείρουν την ταχεία απορρόφηση του υδατάνθρακα για να αποθέσουν στα ζωτικά αποθέματα γλυκογόνου. Μαζί με τη χρήση πρωτεϊνών ορού γάλακτος υψηλής ποιότητας, τα ενεργά συστατικά μας, η D-Ribose, η L-Γλουταμίνη και το μείγμα προσεκτικά επιλεγμένων Βιταμινών και Ανόργανων Συστατικών, συνεργάζονται για την επισκευή και την επαναφόρτιση των υπερβολικά καταπονημένων μυϊκών ινών.

Ειδικά η D-Ribose είναι μοναδική για το εμπορικό σήμα μας και δεν υπάρχει άλλη θρεπτική ουσία στην αγορά σήμερα που να μπορεί να αναζωογονεί τα επίπεδα ενέργειας σε ενδοκυτταρικό επίπεδο. Θεωρούμε ότι το Recovery tORQ είναι η πιο εμπεριστατωμένη και αποτελεσματική φόρμουλα του είδους της στην αγορά σήμερα – επίσης το αρωματίζουμε Φυσικά και δεν χρησιμοποιούμε χρώματα ή τεχνητά γλυκαντικά. Δεν υπάρχει ούτε ένα συστατικό μέσα στην τυποποίηση Ανάκτησης tORQ που δεν προέρχεται από φυσική πηγή ή δεν απαντάται φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα.

 

Το Recovery tORQ αντιπροσωπεύει το μείγμα Πολλαπλών Μεταφερόμενων Υδατανθράκων 3:1 υψηλής ποιότητας Πρωτεΐνης Ορού Γάλακτος και είναι γενικά αποδεκτό ότι η κατανάλωση πολλών μεταφερόμενων υδατανθράκων και πρωτεΐνης ορού γάλακτος σε αναλογία 3:1 αμέσως μετά την άσκηση θα επιταχύνει τη σύνθεση γλυκογόνου μετέπειτα). Με άλλα λόγια, θα σας βοηθήσει να αποθηκεύσετε υδατάνθρακες αποτελεσματικότερα από ό,τι αν καταναλώνετε υδατάνθρακες ή αν περιμένετε έως ότου περάσει το παράθυρο ευκαιρίας αποθήκευσης γλυκογόνου. Είναι επίσης γενικά αποδεκτό ότι η πρωτεΐνη ορρού γάλακτος είναι πιο γρήγορη, πιο διαλυτή και απορροφάται πιο εύκολα από οποιοδήποτε άλλο είδος πρωτεΐνης, έτσι παρέχει τα απαραίτητα αμινοξέα για την αποκατάσταση των μυών με μικρή καθυστέρηση.

Είναι το μοναδικό μίγμα με D-Ribose, L-Γλουταμίνης, Βιταμινών και Μετάλλων της tORQ που το ξεχωρίζει από άλλα προϊόντα ανάκτησης στην αγορά. Η L-Γλουταμίνη βοηθά στην προστασία των μυών από τις καταβολικές διεργασίες μετά την άσκηση και ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα. Η D-Ribose επαναφορτίζει τα μυϊκά κύτταρα μετά την άσκηση έτσι ώστε να έχουν την ενέργεια να συστέλλονται με το πλήρες δυναμικό τους μέσα σε 24 ώρες, μια διαδικασία που θα διαρκέσει έως και 3 ημέρες χωρίς συμπληρωματικό Ribose. Αυτά είναι ιδιαίτερα δαπανηρά συστατικά (αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% αυτού του προϊόντος, αλλά αποτελούν μόνο το 9% της δεξαμενής συστατικών) και δεν είναι ασυνήθιστο για τις εταιρίες διατροφής να αποφεύγουν είτε να χρησιμοποιούν αυτά τα δαπανηρά συστατικά συνολικά είτε να ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους περιέχουν σημαντικά συστατικά ενώ παράλληλα παρέχουν πολύ μικρή δόση για να έχουν σημαντική επίδραση. Δεν πιστεύουμε σε συμβιβασμούς, έτσι ώστε κάθε μερίδα ανάκτησης tORQ να περιέχει μια δόση D-Ribose και L-Glutamine που έχει επαληθευτεί από τη διαθέσιμη έρευνα (αναφορές στο κάτω μέρος της σελίδας). Επίσης, οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που συνδυάζουμε είναι περιεκτικά κατάλληλα για την απορρόφηση τους. Η βαριά άσκηση έχει αναπόφευκτο φόρτο στο σώμα και η συνταγή ανάκαμψης δεν θα είναι πλήρης χωρίς μια γενναιόδωρη εξυπηρέτηση αυτών των βασικών θρεπτικών μικροσυστατικών.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει πως η συνιστώμενη δόση tORQ Recovery ποικίλλει ανάλογα με το σωματικό βάρος. Όσο βαρύτεροι είστε, τόσο περισσότερο θα χρειαστείτε, επειδή τα μεγαλύτερα άτομα μπορούν να καταναλώσουν μεγαλύτερες ποσότητες γλυκογόνου και να έχουν περισσότερους μυς για να επιδιορθώσουν. Αυτό φυσικά αντιπροσωπεύει ένα από τα σημαντικότερα οφέλη από τη χρήση ενός επικεντρωμένου προϊόντος ανάκτησης όπως αυτό – θα καταναλώνετε πάντοτε τη βέλτιστη δόση.

Βάρος Σώματος Level Scoops Powder Dose Ποσότητα Νερού
Up to 50kg 3 scoops 75g 300ml
50 – 65 kg 4 scoops 100g 400ml
65 – 80 kg 5 scoops 125g 500ml
Above 80 kg 6 scoops 150g 600ml

Θα πρέπει να έχεται ένα μπουκάλι Mixer tORQ καθώς το tORQ Recovery αναμιγνύεται πολύ εύκολα. Πάντοτε προσθέτετε τα σκουπ σκόνης στην κατάλληλη ποσότητα νερού, όχι το αντίστροφο και ανακινήστε καλά για να τα αναμίξετε. Το κρύο νερό είναι ιδανικό και προσθέτοντας θρυμματισμένο πάγο είναι ακόμα καλύτερο!
Μόλις αναμιχθεί, μεταχειριστείτε ως νωπό γάλα.

Το tORQ Recovery Drink είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο προϊόν απόδοσης και έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται σωρευτικά ως μέρος του Συστήματος Ανάκτησης tORQ καθώς αυξάνεται το φορτίο άσκησης. Τα οφέλη του έχουν συνοψιστεί παραπάνω, αλλά εδώ αναλύουμε λίγο περισσότερο. Για παραπομπή, οι αριθμοί που περικλείονται σε παρενθέσεις σε αυτή την ενότητα σάς δείχνουν προς συγκεκριμένα ερευνητικά έγγραφα (που αναφέρονται στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας) που υποστηρίζουν τις αξιώσεις που προβάλλουμε.

Ενυδάτωση:

Είναι αυτονόητο ότι η επανυδάτωση είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης και το νερό που ανακατεύετε με τη σκόνη για να φτιάξετε το ρόφημα σας θα βοηθήσει σαφώς σε αυτή τη διαδικασία. Σε περιπτώσεις όπου οι απώλειες υγρών είναι ιδιαίτερα υψηλές, το tORQ Recovery Drink δεν θα σας παρέχει αρκετό υγρό για να σας ενυδατώσει πλήρως, οπότε θα πρέπει να συνεχίσετε να πίνετε πολλά υγρά μετά την κατανάλωση του ροφήματος σας. Θυμηθείτε ότι η περιεκτική επανυδάτωση σε εξαιρετικές περιπτώσεις περιλαμβάνει επίσης την αντικατάσταση χαμένων ηλεκτρολυτών για την αποκατάσταση της ομοιοστατικής ισορροπίας, επομένως ίσως θελήσετε να εξετάσετε την κατανάλωση του tORQ Hypotonic μετά το ρόφημα ανάκτησης σας όταν η αφυδάτωση είναι ακραία.

Ανεφοδιασμός / Αναπλήρωση Αποθηκών Υδατανθράκων:

Το σώμα έχει πολύ περιορισμένη ποσότητα υδατανθράκων, που αποθηκεύεται στους μυς και το συκώτι. Συνολικά, αυτά τα αποθέματα υδατανθράκων ισοδυναμούν με περίπου το 5% των συνολικών αποθεμάτων ενέργειας του σώματος, ωστόσο ο υδατάνθρακας είναι η προτιμώμενη πηγή καυσίμου και κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να ισοδυναμεί με πάνω από 50% (ή περισσότερο) συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται, ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια άσκησης. Αυτά τα περιορισμένα αποθέματα, σε συνδυασμό με την περιορισμένη ικανότητα απορρόφησης και χρήσης υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορούν να καταλήξουν να εξαντληθούν σχεδόν εντελώς κατά τη διάρκεια μιας έντονης άσκησης ή ενός αγώνα αντοχής.

Μόλις εξαντληθεί το γλυκογόνο, το σώμα μπορεί να αναπληρώσει τα αποθέματα αυτά σε περίπου 24 ώρες με πλήρη επίπεδα ανάπαυσης, με την προϋπόθεση ότι έχουν ληφθεί επαρκείς υδατάνθρακες (2), ωστόσο αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο εάν καταναλωθεί ανεπαρκής υδατάνθρακας. Λόγω του χρόνου που χρειάζεται ο οργανισμός να αποκαταστήσει τα αποθέματα αυτά κατά τη διάρκεια έντονων περιόδων κατάρτισης και ανταγωνισμού, όπου οι συνεδρίες ολοκληρώνονται με περιορισμένη ανάπαυση και ανάκτηση, η λήψη επαρκούς καυσίμου και η αποθήκευση γλυκογόνου καθίσταται κρίσιμη για την απόδοση σε επόμενες δοκιμασίες εμφανίζοντας ταχύτερη αποκατάσταση της ικανότητας στην άσκηση (3).

Μετά την άσκηση, υπάρχουν δύο κύριες φάσεις για την αναπλήρωση των αποθηκών υδατάνθρακα. Αρχικά υπάρχει μια πολύ ταχεία φάση που συμβαίνει ανεξάρτητα από την ορμόνη ινσουλίνη και διαρκεί περίπου 30-60 λεπτά και αυτό ακολουθείται από μια πολύ πιο αργή ινσουλίνη-εξαρτώμενη φάση που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της αρχικής φάσης, το σώμα είναι σε θέση να μετατρέψει γρήγορα τον υδατάνθρακα σε γλυκογόνο χάρη στη δραστηριότητα του εξαρτώμενου από την άσκηση Glut-4 μεταφορέα που λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με την ινσουλίνη. Αυτό, σε συνδυασμό με μια αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη που προκαλείται από την άσκηση, βοηθώντας περαιτέρω τη διαδικασία αποθήκευσης, καθιστά ζωτικής σημασίας την κατανάλωση των σωστών θερμίδων μέσα σε σύντομο χρόνο μετά την άσκηση. Η καθυστέρηση της πρόσληψης υδατανθράκων κατά 2 ώρες ή περισσότερο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον ρυθμό αποθήκευσης υδατανθράκων κατά 50% (4), κάτι που δεν συνιστάται η συμμετοχή σε άλλη δικοιμασία ή σκληρή προπόνηση! Επομένως, είναι σημαντικό να το χρησιμοποιήσετε αμέσως μετά την άσκηση εξασφαλίζοντας επαρκείς υδατάνθρακες και γι ‘αυτό συνιστούμε να καταναλώνεται το tORQ Recovery εντός 15 λεπτών από την ολοκλήρωση της άσκησης.

Υπάρχει λοιπόν μια καλά εδραιωμένη ανάγκη για υδατάνθρακες μετά την άσκηση, αλλά πόσο απαιτείται και σε ποια μορφή;
Λόγω του περιορισμένου χρονικού πλαισίου στο οποίο το σώμα είναι σε θέση να αποθηκεύει γρήγορα υδατάνθρακες μετά από άσκηση, είναι απαραίτητη η πρόσληψη υδατανθράκων όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι η κατάποση ορισμένων γρήγορων απορροφητικών μορφών υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη GI (Glycemic Index) για να εξασφαλιστεί ότι θα μεταφερθούν γρήγορα στο σύστημα. Οι υδατάνθρακες με υψηλό GI δεν προκαλούν μόνο γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα με την γρήγορη παροχή υδατανθράκων, αλλά και μετά το αρχικό στάδιο της ανάνηψης που είναι ανεξάρτητο από την ινσουλίνη, προκαλεί ταχεία απελευθέρωση ινσουλίνης (την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση υδατανθράκων) στην αναπλήρωση των ενδογενών αποθεμάτων υδατανθράκων του σώματος. Η φρουκτόζη, η οποία αν και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε GI υδατάνθρακες, παίζει επίσης ένα ρόλο εξαιτίας της μοναδικής της μεθόδου χορήγησης εντούτοις.

Πολλαπλά Μεταφερόμενοι Υδατάνθρακες:

Η ταχύτητα απορρόφησης υδατανθράκων μπορεί επίσης να ενισχυθεί περαιτέρω με τη χρήση πολλαπλών μεταφερόμενων υδατανθράκων (δηλ. Δύο μορφών υδατανθράκων που δεν ανταγωνίζονται για απορρόφηση στο έντερο) όπως Μαλτοδεξτρίνη: Φρουκτόζη (όπως χρησιμοποιείται στο Σύστημα Ανάκτησης tORQ). Έρευνα από τους Wallis et al. (5) έδειξε ότι η χρήση της γλυκόζης και της φρουκτόζης σε συνδυασμό μπορεί να δώσει ποσοστά επανασύνθεσης γλυκογόνου συγκρίσιμα με κάποια από τα υψηλότερα που αναφέρθηκαν στην έρευνα. Περαιτέρω σε αυτό το Decombaz et al. (6) κατέδειξε πρόσφατα ότι η χρήση της μαλτοδεξτρίνης και της φρουκτόζης μετά την άσκηση οδήγησε σε διπλάσια αύξηση του ποσοστού επανα-σύνθεσης υδατάνθρακα στο ήπαρ, ένα από τα σημαντικότερα αποθέματα υδατανθράκων. Για βραχυπρόθεσμη αποκατάσταση αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις καθώς ένας ταχύτερος ρυθμός επανασύνθεσης των υδατανθράκων θα σας αφήσει πιο φρέσκο για την επόμενη δοκιμασία ή προπόνηση. Τα δύο πολύ σύντομα βιντεοκλίπ παρακάτω δείχνουν πως τα παράγωγα της γλυκόζης με τη φρουκτόζη χρησιμοποιούν διαφορετικούς φορείς στο τοίχωμα του εντέρου και πώς ο συνδυασμός και των δύο έχουν μεγαλύτερη συνολική απορρόφηση υδατανθράκων. Το πρώτο κλιπ δείχνει πως η απορρόφηση μέσω του τοιχώματος του εντέρου περιορίζεται όταν ο υδατάνθρακας παράγεται μόνο από τη γλυκόζη.

Το δεύτερο κλιπ καταδεικνύει πώς η διπλή χορήγηση υδατανθράκων με τη χρήση φρουκτόζης αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση.

Συνεχής Κατανάλωση Υδατανθράκων:

Προκειμένου να εξασφαλιστούν τα μέγιστα ποσοστά ανασύνθεσης (αποθήκευσης), η έρευνα έχει δείξει ότι χρειάζεται κατανάλωσει περίπου 1-1,2 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους (7, 8) αμέσως μετά την άσκηση. Είναι πλέον απίθανο να προσφέρει περαιτέρω οφέλη ή λιγότερα και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της ανάκτησης σας. Αυτή η αρχική τροφοδοσία πρέπει στη συνέχεια να ακολουθείται με τακτική τροφοδοσία υδατανθράκων σε συχνές δόσεις. Αυτό είναι όπου το tORQ Organic Energy είναι ένας εύκολος τρόπος για την αύξηση της περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες των τροφίμων. Αυτό το προϊόν διατίθεται ξεχωριστά και αποτελεί μέρος του Συστήματος Ανάκτησης tORQ. Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιείτε κανονικά τρόφιμα, αλλά η ευκολία ενός προϊόντος όπως το tORQ Energy Natural Organic και η συμπαγής φύση των θερμίδων με υδατάνθρακες μπορούν να το κάνουν ελκυστικό. Έτσι, αφού καταναλώσετε ένα ρόφημα ανάκαμψης αμέσως μετά από πολύ βαριά άσκηση, ειδικά αν σκοπεύετε να γυμναστείτε σκληρά την επόμενη μέρα, προσπαθήστε να καταναλώσετε μεταξύ 1-1,2grams υδατανθράκων ανά ώρα για 3-4 ώρες. Η έρευνα έχει επίσης δείξει συχνή (κάθε 15-30 λεπτά) παροχή υδατανθράκων μετά την άσκηση περαιτέρω διεγείρει την επανασύνθεση των αποθεμάτων υδατανθράκων του σώματος καλύτερα από ό, τι σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, τόσο λίγα και συχνά θα βοηθήσουν στη διαδικασία ανάκτησης (9, 10). Θυμηθείτε ότι η χρήση του tORQ Organic Energy συνιστά η «Φάση 3» του Συστήματος Ανάκτησης tORQ, επομένως η χρήση του γίνεται απαραίτητη μόνο κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής προπονητικής φόρτωσης.

Ο Διπλός Ρόλος της Πρωτεΐνης:

Η παρατεταμένη άσκηση αντοχής όχι μόνο προκαλεί πίεση στα αποθέματα υδατανθράκων του σώματος, αλλά προκαλεί επίσης μυϊκή βλάβη και προκαλεί διάσπαση πρωτεϊνών στο σώμα. Η προσθήκη πρωτεΐνης σε ένα ρόφημα ανάκτησης μπορεί όχι μόνο να αποτρέψει την εμφάνιση της βλάβης, αλλά και να αυξήσει το ρυθμό της μυϊκής σύνθεσης μετά την άσκηση (11, 12), έχοντας αναβολικό αποτέλεσμα προσφέροντας υποστρώματα για την αποκατάσταση των μυών και βοηθώντας την προσαρμογή στην προπόνηση. Η σύνθεση πρωτεϊνών και οι ρυθμοί οξείδωσης μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω με τη χρήση του απομονωμένου ορού γάλακτος (πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται στην ανάκτηση η tORQ), μια διαλυτή πρωτεΐνη που έχει γρήγορη εντερική απορρόφηση (13,14) επιταχύνοντας περαιτέρω την ταχύτητα ανάκτησης.

Σημαντικά επίσης, η προσθήκη πρωτεΐνης ορού γάλακτος σε ένα ρόφημα ανάκτησης υδατανθράκων έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τις συγκεντρώσεις της ινσουλίνης και βοηθά στην περαιτέρω αποθήκευση υδατανθράκων στους μύες και το συκώτι, με μια σχετικά χαμηλή δόση υδατανθράκων (15,16).

Θα μπορούσαμε να μιλάμε επί ώρες για τα οφέλη της πρωτεΐνης, αλλά ουσιαστικά τα δύο στοιχεία που συζητήθηκαν εδώ είναι εξαιρετικά σημαντικά και δεν χρειάζονται περαιτέρω επέκταση. Η πρωτεΐνη παρέχει το υπόστρωμα για την αποκατάσταση των μυών και βοηθά επίσης στην αποθήκευση του γλυκογόνου.

D-Ribose

Η D-Ribose είναι παρούσα σε κάθε ζωντανό κύτταρο του σώματος και χρησιμοποιείται για την κατασκευή του ATP (το ενεργειακό φορτίο του κυττάρου) από το μηδέν. Ενώ το σώμα μπορεί να κατασκευάσει τη δική του ριβόζη από τη γλυκόζη, αυτό απαιτεί ενέργεια και είναι μια πολύ αργή διαδικασία. Η έρευνα για τη συμπλήρωση ριβόζης (17,18) έχει αποδείξει ότι η λήψη 3-5 γραμμάρια ημερησίως θα επιστρέψει τα κυτταρικά επίπεδα του ΑΤΡ σε φυσιολογικό όγκο εντός 6-22 ωρών μετά από εξαντλητική άσκηση. Χωρίς συμπλήρωση, αυτό είναι πιθανό να διαρκέσει από 26 έως 93 ώρες (αυτό αντιπροσωπεύει βελτίωση 340-430% στην κυτταρική ανάκτηση όταν συμπληρώνεται με ριβόζη).

Κάθε κύτταρο στο σώμα σας περιέχει ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη), μια πλούσια σε ενέργεια ένωση που παρέχει σχεδόν όλη την ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει σε δευτεροβάθμια βάση. Όταν η ΑΤΡ διασπάται σε ADP + Pi (διφωσφορική αδενοσίνη + ανόργανο φωσφορικό) η ενέργεια απελευθερώνεται και αυτή χρησιμοποιείται για την εξουσία όλων των σωματικών λειτουργιών μας. Φυσικά λοιπόν, είναι η κατανομή του ΑΤΡ μέσα στα κύτταρα των εργαζόμενων μυών που παρέχει την ενέργεια για άσκηση.
Χωρίς αυτό δεν θα πάτε πουθενά!

Μέσω του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών, το ADP + Pi μετασχηματίζεται για να καταστήσει το ΑΤΡ. Αυτό το ΑΤΡ είναι τότε διαθέσιμο για χρήση για μυϊκή συστολή. Καθώς ο μυς το χρησιμοποιεί, για άλλη μια φορά θα καταρρεύσει στο ADP + Pi και έτσι θα συνεχίζεται. Κατά την άσκηση, ο κύκλος αυτός διεξάγεται ταχέως και συνεχώς προκειμένου να ικανοποιηθεί ο σημαντικός κύκλος εργασιών της απαιτούμενης ενέργειας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από άσκηση υψηλού φορτίου, οι ομάδες ATP και ADP + Pi σε κύτταρα σκελετικών μυών μειώνονται κατά 20-28%. Οι μηχανισμοί πίσω από αυτό είναι μάλλον πολύπλοκοι και συνεπάγονται στην απώλεια μιας ένωσης που ονομάζεται AMP (μονοφωσφορική αμινινοσίνη), αλλά το καθαρό αποτέλεσμα είναι ότι οι συνολικές δεξαμενές ATP και ADP + Pi σε κάθε κύτταρο μειώνονται, γεγονός που περιορίζει σοβαρά το ενεργειακό τους δυναμικό. Δεν έχει σημασία πόσους υδατάνθρακες έχεται αποθηκεύση στο σώμα σας, αν αυτά τα επίπεδα νουκλεοτιδίων είναι χαμηλά, δεν πρόκειται να διαθέσετε τις πρώτες ύλες που είναι διαθέσιμες για την αποτελεσματική παραγωγή ενέργειας. Για να αναπληρωθεί το πρόβλημα, μόλις το AMP εγκαταλείψει την κυψέλη, δεν υπάρχει ανάκτησή του και έτσι τα επίπεδα ATP και ADP + Pi θα παραμείνουν χαμηλά, ίσως να βυθιστούν περαιτέρω αν βιώσει μια άλλη δοκιμασία μεγάλης έντασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις μελέτες στην Αθλητική Επιστήμη έχουν δοκιμάσει τη συμπλήρωση του D-Ribose σε σχέση με τις βελτιώσεις στη μυϊκή δύναμη και δεν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Αυτό είναι σωστό και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το D-Ribose θα σας κάνει πιο δυνατούς. Τα αποτελέσματά της στην κυτταρική ανάκαμψη (επιστρέφοντας τα επίπεδα αντοχής σε φυσιολογικό μετά από βαριά άσκηση) δεν είναι όμως δυνατό να αμφισβητηθούν – είναι ένα φυσιολογικό γεγονός και είναι η συμπερίληψη αυτής της εκπληκτικής θρεπτικής ουσίας στη συνταγή tORQ Recovery Drink, η οποία της προσδίδει ένα πολύ μοναδικό και πολύτιμο πλεονέκτημα. Το tORQ Recovery Drink περιέχει την πλήρη συνισταμένη από την έρευνα δόση D-Ribose (3-5 γραμμάρια ανάλογα με το μέγεθος του σώματος). Το 3% των συστατικών του tORQ Recovery είναι D-Ribose.

L-Glutamine

Η γλουταμίνη είναι το πιο άφθονο αμινοξύ στο σώμα, σε μεγάλο βαθμό επειδή χρειάζεται πολύ από τον εγκέφαλο, τα έντερα, τους νεφρούς, τους πνεύμονες και το ανοσοποιητικό σύστημα και επίσης επειδή μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας. Στην πραγματικότητα ονομάζεται «μη απαραίτητο αμινοξύ», αλλά αυτό μπορεί να είναι παραπλανητικό, διότι σε περιόδους υψηλού φυσιολογικού στρες, εάν αφήσετε το σώμα σας να παράγει το δικό του, θα σπάσει τον μυϊκό ιστό για να το διαθέσει.

Η λογική υπαγορεύει ότι αυτό δεν είναι επιθυμητό όταν είστε αθλητής. Ως εκ τούτου, η συμπλήρωση με L-Γλουταμίνη αμέσως μετά την άσκηση σταματά τη σάρωση του σώματος για μια εναλλακτική προσφορά , τρώγοντας τους καλά κερδισμένους μύες σας. Εξασφαλίζει επίσης ότι υπάρχει αρκετή ποσότητα L-Γλουταμίνης για να τροφοδοτεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τις επιδράσεις της συμπλήρωσης της L-Γλουταμίνης στην ανοσολογική λειτουργία και αν και τα ευρήματα είναι μικτά, φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αξία της (18,20). Το Recovery της tORQ περιέχει την πλήρη συνισταμένη από την έρευνα δόση L-Γλουταμίνης (4-8grams ανάλογα με το σωματικό μέγεθος). Το 6% της σύστασης του tORQ Recovery Drink είναι η L-Γλουταμίνη.

Φυσικές γεύσεις, χωρίς χρώματα και χωρίς τεχνητά γλυκαντικά:

Δεν πιστεύουμε στη χρήση τεχνητών γλυκαντικών όπως η Aspartame, το Acsulfame-K, η σακχαρίνη και η σουκραλόζη. Αυτά τα τεχνητά γλυκαντικά είναι 100 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη και η ασπαρτάμη / ακσουλφάμη-Κ είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη υγεία. Δεν προσφέρουν καθόλου πλεονεκτήματα απόδοσης και η στάση μας είναι η ίδια με άλλα τεχνητά συστατικά, χρώματα και συντηρητικά και δεν χρειάζεται να συμπεριληφθούν στις συνθέσεις μας για λειτουργικούς λόγους.

Γιατί να τις συμπεριλάβουμε;

 1. Beelen M, Burke LM, Gibala MJ, Van Loon L JC (2010)
  Nutritional strategies to promote post exercise recovery. Int J Sport Nutr Exerc Metab Dec 20(6):515-32.
 2. >Burke LM, Collier GR, Beasley SK, Davis PG, Fricker PA, Heeley P and Hargreaves M (1995)
  Effect of coigestion of fat and protein with carbohydrate feedings on muscle glycogen storage. Journal Applied Physiology, 76(6) 2187-2192.
 3. Fallowfield JL, Williams C, Singh R. (1995)
  The influence of ingesting a carbohydrate-electrolyte beverage during 4 hours of recovery on subsequent endurance capacity. Int J Sport Nutr 1995; 5: 285-99.
 4. Ivy Jl, Katz AL, Cutler Cl, Sherman WM, Coyle EF (1988)
  Muscle glycogen synthesis after exercise: effect of time of carbohydrate ingestion. Journal Applied Physiology. Apr:64(4)1480-5.
 5. Wallis GA, Hulston CJ, Mann CH, Roper HP, Tipton KD, Jeukendrup AE. (2008)
  Postexercise muscle glycogen synthesis with combined glucose and fructose ingestion. Med Sci Sports Exerc. Oct;40(10):1789-94.
 6. Décombaz J, Jentjens R, Ith M, Scheurer E, Buehler T, Jeukendrup A, Boesch C. (2011)
  Fructose and galactose enhance postexercise human liver glycogen synthesis. Med Sci Sports Exerc. 2011 Oct;43(10):1964-71.
 7. Betts JA, Williams C. (2010)
  Short-Term recovery from prolonged exercise. Sports Medicine. 40(11)941-959.
 8. Beelen M, Burke LM, Gibala MJ, Van Loon LJC. (2010)
  Nutritional strategies to promote post exercise recovery. Journal of Physical Activity and Health.
 9. Jentjens, R.L., van Loon, L.J., Mann, C.H., Wagenmakers, A.J.,& Jeukendrup, A.E. (2001).
  Addition of protein and amino acids to carbohydrates does not enhance postexercise muscle glycogen synthesis. Journal of Applied Physiology), 91(2), 839–846
 10. van Loon, L.J., Saris, W.H., Kruijshoop, M., & Wagenmakers, A.J. (2000b).
  Maximizing postexercise muscle glycogen synthesis: Carbohydrate supplementation and the application of amino acid or protein hydrolysate mixtures. The American Journal of Clinical Nutrition, 72(1), 106–111.
 11. Gibala, M.J. (2007).
  Protein metabolism and endurance exercise. Sports Medicine (Auckland, N.Z.), 37(4–5), 337–340.
 12. Howarth, K.R., Moreau, N.A., Phillips, S.M., & Gibala, M.J.(2009).
  Coingestion of protein with carbohydrate during recovery from endurance exercise stimulates skeletal muscle protein synthesis in humans. Journal of Applied Physiology (Bethesda, Md.), 106(4), 1394–1402.
 13. Tang, J.E., & Phillips, S.M. (2009).
  Maximizing muscle protein anabolism: The role of protein quality. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 12(1), 66–71.
 14. Dangin, M., Guillet, C., Garcia-Rodenas, C., Gachon, P., Bouteloup- Demange, C., Reiffers-Magnani, K., . . . Beaufrère,B. (2003).
  The rate of protein digestion affects protein gain differently during aging in humans. The Journal of Physiology, 549(Pt. 2), 635–644.
 15. Zawadzki, K.M.,B.B. Yaspelkis III, and J.L. Ivy. (1992).
  Carbohydrate-protein complex increased the rate of muscle glycogen storage after exercise. J Appl Physiol 72:1854-59.
 16. Burke, E.R. PhD (1999).
  D-Ribose, what you need to know. Avery Publishing Group.
 17. Burke, E.R. PhD (2002).
  Serious Cycling. Human Kinetics. Pages 167-169 (Ribose), 171-172 (L-Glutamine), 173-174 (HMB).
 18. Paswater, R.A. PhD and Fuller, J. PhD (1997).
  Building Muscle Mass, Performance And Health With HMB. Keats Publishing.
 19. Williams, M.H. PhD (1998).
  The Ergogenics Edge. Human Kinetics.
 20. Wilmore, J.H. and Costill, D.L. (1999).
  Physiology of Sport and Exercise. Human Kinetics.
 21. Bompa, T.O. (1999).
  Periodization: Theory and Methodology of Training. Human Kinetics.
 22. Baguet A, Reyngoudt H, Pottier A, Everaert I, Callens S, Achten E, Derave W. (2009)
  Carnosine loading and washout in human skeletal muscles. J Appl Physiol 106:837–842.
 23. Baguet A, Bourgois J, Vanhee L, Achten E, Derave W (2010a)
  Important role of muscle carnosine in rowing performance.J Appl Physiol 109:1096–1101.
 24. Derave W, Ozdemir MS, Harris RC, Pottier A, Reyngoudt H, Koppo K, Wise JA, Achten E (2007)
  B-alanine supplementation augments muscle carnosine content and attenuates fatigue during repeated isokinetic contraction bouts in trained sprinters. J Appl Physiol 103:1736–1743.
 25. Harris RC, Tallon MJ, Dunnett M, Boobis LH, Coakley J, Kim HJ, Fallowfield JL, Hill CA, Sale C, Wise JA (2006)
  The absorption of orally supplied beta-alanine and its effect on muscle carnosine synthesis in human vastus lateralis. Amino Acids 30:279–289.
 26. Hobson RM, Saunders B, Ball G, Harris RC, Sale C (2012)
  Effects of beta alanine supplementation on exercise performance: A Meta Anaylsis. Amino Acids (2012) 43:25–37.
 27. Hills CA, Harris RC, Kim HJ, Harris BD, Sale C, Boobis LH, Kim CK, Wise JA. (2006)
  Influence of B-alanine supplementation on skeletal muscle carnosine concentrations and high intensity cycling capacity. Amino Acids 32:225-233.
 28. Van Thienen R, Van Proeyen K, Vanden Eynde B, Puype J, Lefere T, Hespel P. (2009)
  Alanine Improves Sprint Performance in Endurance Cycling. Med. Sci. Sports Exerc., Vol. 41, No. 4, pp. 898–903.
 29. Cade R, Conte M, Zauner C, Mars D, Peterson J, Lunne D, Hommen N, Packer D. (1984)
  Effects of phosphate loading on 2,3 diphosphoglycerate and maximal oxygen uptake. Med Sci Sports Exerc, 16:263-8.
 30. Kreider RB, Miller GW, Williams MH, Somma CT, Nasser TA. (1990)
  Effects of phosphate loading on oxygen uptake, ventilatory anaerobic threshold, and run performance. Med Sci Sports Exerc, 22(2):250-6.
 31. Stewart I, McNaughton L, Davies P, Tristram S. (1990)
  Phosphate loading and the effects of VO2max in trained cyclists. Res Quart, 61:80-4.
 32. Kreider RB, Miller GW, Schenck D, Cortes CW, Miriel V, Somma CT, Rowland P, Turner C, Hill D. (1992)
  Effects of phosphate loading on metabolic and myocardial responses to maximal and endurance exercise. Int J Sport Nutr 2(1):20-47.
 33. Folland JP, Stern R, Brickley G. (2008)
  Sodium phosphate loading improves laboratory cycling time-trial performance in trained cyclists. J Sci Med Sport, 11(5):464-8.
 34. Bernardot, D. PhD (2000)
  Nutrition for Serious Athletes. Human Kinetics