tORQ TORQ Recovery Plus +

‘’Το tORQ Recovery Plus + είναι ένα ζεστό ρόφημα κακάο που περιέχει Beta-Alanine, HMB και Φωσφορικό Νάτριο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για χρήση 2 φορές την ημέρα σε περιόδους πολύ έντονης προπόνησης κατάλληλο για χρήση παράλληλα με το υπάρχον προϊόν Ανάκτησης tORQ, όχι αντί για αυτό.’’

 • Βήτα Αλανίνη για Ανερόβια Ισχύ
 • Φωσφορικά Άλατα για Αερόβια Ανάπτυξη
 • HMB για Μυϊκή Αποκατάσταση & Ανάπτυξη
 • Υψηλή Περιεκτικότητα σε Κάλιο
 • Πλούσια Αντιοξειδωτικά Κακάου

Για να κατανοήσετε πλήρως πώς λειτουργεί το tORQ Recovery Plus + σε συνδυασμό με το tORQ Recovery, επισκεφθείτε τη σελίδα του Συστήματος Ανάκτησης tORQ.

500g θα παρέχει 14 X 36g δόσεις, 1.5Kg θα παρέχει 42 X 36g δόσεις και 3Kg θα παρέχει 82 X 36g δόσεις.

Το tORQ Recovery Plus + στο μεγαλύτερο μέρος του θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το tORQ Recovery, όχι αντί αυτού. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα, οι οποίες συζητούνται στην καρτέλα «τεχνικές πληροφορίες». Το tORQ Recovery Plus έχει σχεδιαστεί για να λαμβάνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε περιόδου άσκησης υψηλού φορτίου, λόγω του περιεχομένου του HMB, του Beta-Αλανίνη και του Φωσφορικό Νάτριου που προσφέρουν τις περισσότερες δυνατότητες κατά τη διάρκεια άσκησης υψηλών εντάσεων και αγώνων. Ως εκ τούτου, το tORQ Recovery Plus + είναι ιδανικό για χρήση σε όλη τη διάρκεια της σεζόν ή για να οδηγήθείτε σε ένα προπονητικό camp, όπου η ένταση της άσκησης πρόκειται να αναμειχθεί (έντονη και παρατεταμένη). Αυτό το προϊόν προσφέρει σημαντικά οφέλη στις διαλλειματικές δραστηριότητες.

Το tORQ Recovery Plus + είναι ένα ζεστό ρόφημα κακάο που περιέχει <HMB, Βήτα-Αλανίνη και Φωσφορικό Νάτριο που λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα. Δεν χρειάζεται να αναμιγνύεται ζεστό, αλλά πραγματικά κάνει ένα υπέροχο κακάο, γι ‘αυτό σας συμβουλεύουμε να πάρετε το χρόνο σας και να απολαύσετε αυτό το προϊόν. Αν βρίσκεστε σε βιασύνη, προσθέστε 2 κουταλιές της σκόνης σε 250ml νερό στο μπουκάλι σας. Σε αντίθεση με την tORQ Recovery , το tORQ Recovery Plus + δεν επηρεάζεται εάν χρησιμοποιείτε γάλα ως βάση αντί για νερό. Είναι πολύ σημαντικό να μην προσθέτετε γάλα στην tORQ Recovery, πρέπει να το κάνετε με νερό αλλιώς δεν θα λειτουργήσει σωστά.

HMB

HMB (Βήτα-Υδροξυ, Βήτα-Μεθυλοβουτυρικό) είναι ένας μεταβολίτης του αμινοξέος Λευκίνη. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα φυσικό διπροϊόν της διάσπασης της λευκίνης, ενός συστατικού της κανονικής διατροφικής πρωτεΐνης. Μικρές ποσότητες HMB απαντώνται σε ορισμένα τρόφιμα όπως το γατόψαρο και αποτελεί φυσικό συστατικό του μητρικού γάλακτος, αλλά γενικά είναι αρκετά σπάνιο στη μέση διατροφή. Το HMB ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950 και έχει μελετηθεί για αρκετές δεκαετίες, αλλά έγινε πραγματικά δημοφιλές ως αθλητικό συμπλήρωμα στα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Το HMB έχει βρεθεί ότι επιβραδύνει την αποικοδόμηση των μυϊκών πρωτεϊνών καθώς και ενισχύει την αύξηση μυών, πράγμα που σημαίνει ότι διαθέτει τόσο αντι-καταβολικές όσο και αναβολικές ιδιότητες. Οι πρώτες έρευνες έχουν δείξει ότι η συμπλήρωση HMB μειώνει τη χοληστερόλη και συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα συμπληρώματα HMB χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη γεωργική βιομηχανία για να βοηθήσουν τους αγρότες να αυξήσουν τα πιό ευαίσθητα βοοειδή και να τα διατηρήσουν απαλλαγμένα από μόλυνση. Οι επιστήμονες που μελέτησαν τα ζώα που έλαβαν HMB διαπίστωσαν ότι αύξησαν την μυϊκή ανάπτυξη, την ανοσολογική λειτουργία και το μειωμένο υποδόριο λίπος (το λίπος που αποθηκεύτηκε απευθείας κάτω από το δέρμα). Πρόσφατες έρευνες με ανθρώπινα υποκείμενα έδειξαν παρόμοια οφέλη. Ένας εξαιρετικά σεβαστός ερευνητής που ονομάζεται Dr Steven Nissen και η ερευνητική του ομάδα στο Iowa State University διεξήγαγε μια μελέτη για να διαπιστώσει εάν η HMB θα αποτρέψει την καταστροφή των μυών σε ανθρώπους που υποβάλλονται σε κατάρτιση αντίστασης και αν διαφορετικά επίπεδα πρόσληψης πρωτεΐνης θα επηρεάσουν τη μυϊκή μάζα ή δύναμη. Επίσης, αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης και της χορήγησης HMB στο επίπεδο σωματικού λίπους και σωματικής μάζας άπαχου σώματος (17,18).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συμπλήρωση HMB μείωσε την κατανομή των μυών στην ομάδα που πήρε 3 γραμμάρια. Η μυϊκή δύναμη αυξήθηκε επίσης κατά 18,4% στην ομάδα των 3 γραμμάρια, σε σύγκριση με 8% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου και η μυϊκή μάζα επίσης αυξήθηκε κατά 2,66 κιλά και 0,88 κιλά αντίστοιχα. Το tORQ Recovery Plus + περιέχει την πλήρη συνιστώμενη από την έρευνα δόση HMB (2 γραμμάρια ανά μερίδα – 4 γραμμάρια την ημέρα). Το 5,6% των συστατικών του tORQ Recovery Plus + είναι HMB.

Βήτα-Αλανίνη

Η Βήτα-Αλανίνη είναι ένα από τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας, που υπάρχει στο λευκό κρέας και στο ψάρι, αλλά η συμπλήρωση με αυτή τη θρεπτική ουσία σε δόση 5-6 γραμμαρίων ημερησίως σε διαιρεμένες δόσεις έχει βρεθεί ότι αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα μυϊκής καρνοσίνης, για να ρυθμίσει το γαλακτικό οξύ και τελικά αυξάνει την αναερόβια απόδοση. Η Beta Alanine έχει συμπεριληφθεί στον πίνακα συστατικών του tORQ Recovery Plus + όχι μόνο για να προωθήσει την αποκατάσταση μετά από περιόδους υψηλής έντασης άσκησης, όπως αγώνες και διαρκή προπόνηση, αλλά και να βελτιώσει την απόδοση κατά τη διάρκεια αυτών των δοκιμασιών. Εάν η αναερόβια απόδοση σας αυξηθεί, θα παράγετε περισσότερη δύναμη και θα είστε σε θέση να την διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υπερφόρτωση των μυών και αυτό είναι όπου το HMB λειτουργεί όμορφα ως ένα φυσικό αναβολικό βοηθώντας τους τραυματισμένους μυς μετά την άσκηση.
Το αναερόβιο ενεργειακό σύστημα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας για κάθε άσκηση υψηλής έντασης. Ωστόσο, ένας από τους σημαντικούς περιορισμούς του αναερόβιου συστήματος, όταν παράγεται ενέργεια κατά τη διάρκεια σύντομων περιόδων άσκησης, είναι η ικανότητα του οργανισμού να καθαρίζει τα παραπροϊόντα (μεταβολίτες) που παράγονται από αυτό το σύστημα. Τα πρωτόνια, συμπεριλαμβανομένων των ιόντων υδρογόνου, συσσωρεύονται ως αποτέλεσμα της διάσπασης του γαλακτικού οξέος, του κύριου υποπροϊόντος του αναερόβιου μεταβολισμού, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την οξέωση μειώνοντας το ρΗ του ασκούμενου μυ, προκαλώντας κόπωση και μειώνοντας τη συσταλτική δύναμη του μυ. Αυτό τελικά οδηγεί σε μείωση της απόδοσης.

Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους το σώμα αντισταθμίζει την επίδραση της οξέωσης είναι μέσω ρυθμιστικών, εκ των οποίων το ένα είναι το Carnosine, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της συνολικής ρυθμιστικής ικανότητας των κυττάρων του σκελετικού μυός. Η Καρνοσίνη αποθηκεύεται μέσα στον ιστό του σκελετικού μυ, με ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση στις ίνες μυών ταχείας σύσπασης. Η σύνθεση (παραγωγή) καρνοσίνης στους μυς περιορίζεται από τη διαθεσιμότητα της Βήτα-Αλανίνης, η οποία πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να αυξηθεί σημαντικά μόνο μέσω συμπληρώματος βήτα-αλανίνης (22,23,24,25,26,27,28) . Η αύξηση των αποθεμάτων Carnosine έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη ικανότητα ρύθμισης του μυ και ως εκ τούτου βελτιώνει την απόδοση, καθυστερώντας τη σχετική κόπωση και επακόλουθη μείωση της συσταλτικής δύναμης του μυ. Με απλούς όρους, η συμπλήρωση Βήτα-Αλανίνης θα αυξήσει τη μέση ισχύ εξόδου για οποιοδήποτε διάστημα μεταξύ 1 έως 7 λεπτά (σύμφωνα με την έρευνα). Παρόλο που υπάρχουν λίγες καλά ελεγχόμενες μελέτες όσον αφορά την απόδοση του Beta-Αλανίνης και της χρονικής δοκιμής (αναερόβια ισχύς κατωφλίου), η λογική υπαγορεύει ότι η ικανότητα απομόνωσης της καρνοσίνης θα πρέπει επίσης να αυξήσει την αναερόβια ισχύ κατωφλίου επιτρέποντας υψηλότερη συμβολή στην ισχύ από το αναερόβιο σύστημα. Θα σας ενημερώσουμε εάν προκύψουν σαφή στοιχεία σχετικά με αυτό το θέμα, καθώς παρακολουθούμε έντονα.
Η έρευνα (22-28) έδειξε ότι, συμπληρώνοντας με 5-6 γραμμάρια Βήτα Αλλανίνης την ημέρα, μπορεί κανείς να αυξήσει την περιεκτικότητα σε καρνοσίνη μυϊκής μάζας έως και 60% μετά από 4 εβδομάδες και 80% μετά από 10 εβδομάδες τόσο αργά όσο και γρήγορα μυϊκές ίνες. Για να μεγιστοποιηθεί η απορρόφηση των μυών, το καλύτερο διάλυμα χορηγείται σε χωρισμένες ή μικρότερες δόσεις, καθώς τα επίπεδα της Β-Αλανίνης αυξάνονται και μειώνονται εντός 2 ωρών από τη συμπλήρωση. Για άλλη μια φορά, γι ‘αυτό το λόγο το tORQ Recovery Plus + πρέπει να λαμβάνεται 2 φορές την ημέρα σε διαιρεμένες δόσεις. Σε αντίθεση με τη συμπλήρωση κρεατίνης, δεν υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις στην αύξηση βάρους, γεγονός που καθιστά τη Beta-Alanine μια σταθερή επιλογή για δραστηριότητες αντοχής υψηλής έντασης καθώς και για εκείνους των οποίων πρωταρχικοί στόχοι είναι η δύναμη και η ισχύς.Το tORQ Recovery Plus + περιέχει την πλήρη συνιστώμενη από τη μελέτη δόση της Βητα -Αλανίνη (2,5 γραμμάρια ανά μερίδα – 5 γραμμάρια ανά ημέρα). Το 7% των συστατικών του tORQ Recovery Plus + είναι η Βήτα-Αλανίνη.

Φωσφορικό Νάτριο

Το Φωσφορικό Νάτριο έχει μελετηθεί λεπτομερώς και υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της συμπλήρωσης με αυτήν την ένωση και της αύξησης της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (6-12%) και των επιδόσεων του κύκλου δοκιμής χρόνου (29,30,31,32,33). Μία από αυτές τις μελέτες επιβεβαίωσε αυτό το εύρημα αναφέροντας υψηλότερες από τις μέσες αναγνώσεις εξόδου ισχύος πάνω από 16,1km έτσι αποτελεσματικά το Φωσφορικό Νάτριο βελτιώνει το Αναερόβιο Κατώφλι.

Οι μηχανισμοί πίσω από τη συμπλήρωση με το Φωσφορικό Νάτριο σχετίζονται με την αύξηση της μεταφοράς οξυγόνου από τα ερυθρά αιμοσφαίρια μέσω της αύξησης των επιπέδων 2,3-διφωσφο γλυκερικού ερυθροκυττάρου (ένα ένζυμο) μέσα στα ίδια τα κύτταρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυξημένη οξυγόνωση του αίματος, προκαλώντας αύξηση της αερόβιας ικανότητας (μετρούμενη ως VO2 Μax). Έμμεσα, αυτό μειώνει τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος στους μυς και το αίμα σε μια δεδομένη ένταση, αλλά αυτό δεν είναι μέσω της ρύθμισης, είναι μέσω της αύξησης της συνιστώσας αερόβιας ισχύος της φυσικής κατάστασης, η οποία ανακουφίζει την πίεση στο αναερόβιο σύστημα. Ωστόσο, τα οφέλη της απόδοσης από το φωσφορικό νάτριο θα πραγματοποιηθούν μόνο σε αναερόβιο κατώφλι εάν τα αερόβια και αναερόβια συστήματα λειτουργούν επίπεδη  στην περίπτωση αυτή τα επίπεδα γαλακτικού θα παραμείνουν υψηλά, αλλά η συνολική ισχύς εξόδου θα αυξηθεί. Τα φωσφορικά άλατα χρησιμοποιούνται επίσης από τον οργανισμό στην παρασκευή του ΑΤΡ και της Φωσφορικής Κρεατίνης και ως εκ τούτου θεωρείται ότι το Φωσφορικό Νάτριο μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της χημικής ενέργειας που αποθηκεύεται μέσα στα κύτταρα.

Το tORQ Recovery Plus + περιέχει την πλήρη συνιστώμενη από τη μελέτη δόση Φωσφορικού Νατρίου (0,8 γραμμάρια ανά μερίδα – 1,7 γραμμάρια την ημέρα.) Μεγάλο μέρος της έρευνας χρησιμοποίησε 4g Tribasic Dodecahydrate Sodium Phosphate ημερησίως, το οποίο είναι «υγρό» και λιγότερο συγκεντρωμένο από το Anyhydrous (ξηρή) πηγή που χρησιμοποιούμε, επομένως χρειάζεται μόνο να χρησιμοποιήσουμε περίπου το 40% του υλικού, 1.7g του άνυδρου υλικού μας ισοδυναμεί με λίγο περισσότερο από 4g Dodecahydrate). Το 2,2% των συστατικών του tORQ Recovery Plus + είναι το Άνυδρο Φωσφορικό Νάτριο.

Κακάο

Το Κακάο αποτελεί μείζον συστατικό του tORQ Recovery Plus + και διαθέτει πληθώρα ιδιοτήτων, οι οποίες δεν μπορούν να αγνοηθούν από τη φυσιολογική ανάκαμψη και την προοπτική της ανθρώπινης υγείας. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα για το κακάο είναι το Αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο. Μερικές πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι έχει περισσότερα από τα αντιοξειδωτικά και flavornoids από πολλά τρόφιμα που συνήθως θεωρούνται υψηλά σε αντιοξειδωτικά, όπως πράσινο τσάι και βατόμουρα. Τα αντιοξειδωτικά μέσα στο κακάο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καθώς και στη βελτίωση της ανοσολογικής λειτουργίας. Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν επίσης στην προστασία από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στις μυϊκές μεμβράνες και τις υποκυτταρικές δομές.

Η σκόνη κακάο είναι πλούσια σε πολλά βασικά μέταλλα όπως Ασβέστιο, Χαλκό, Μαγνήσιο, Φώσφορο, Κάλιο, Νάτριο και Ψευδάργυρο. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι σημαντικά για τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των ιστών και των κυττάρων και κατά τη διάρκεια της κανονικής έντονης προπόνησης υπάρχει αυξημένη ανάγκη για αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά ως αποτέλεσμα αυξημένων απωλειών από το σώμα ή από αυξημένους ρυθμούς αποικοδόμησης. Ακολουθεί μια περίληψη των μικροθρεπτικών συστατικών του κακάου και των λειτουργιών τους:

Νάτριο

Το Νάτριο είναι ένας ηλεκτρολύτης που βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας υγρών, της μετάδοσης των νεύρων και της ισορροπίας της όξινης βάσης. Οι υπερβολικές μειώσεις στο νάτριο που χάνονται από τον ιδρώτα ενδέχεται να προδιαθέσουν τους αθλητές σε κράμπες και υπονατριαιμία. Μια μερίδα του tORQ Recovery Plus + περιέχει 60mg (120mg ανά 2 σερβίς), με συνιστώμενη ημερήσια δόση κατευθυντήριων γραμμών (GDA) περίπου 500mg ημερησίως. Θυμηθείτε ότι οι GDA είναι συστάσεις προς το γενικό πληθυσμό και όχι αθλητές, οπότε αν είστε σωματικά ενεργός, θα πρέπει να αναμένετε να πάρετε υψηλότερη δόση.

Ασβέστιο

Το Ασβέστιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που χρησιμοποιείται για τον συντονισμό των μυϊκών συσπάσεων και είναι ένα άλλο συστατικό που έχει χαθεί στον ιδρώτα, γι ‘αυτό και βρίσκεται στα αρωματισμένα ενεργειακά μας ποτά. Είναι επίσης σημαντικό για την κατασκευή οστικού ιστού, τη μετάδοση των νεύρων και την πήξη του αίματος. Μια μερίδα του tORQ Recovery Plus + περιέχει 142mg ασβέστιο (285mg ανά σερβίς – περίπου 1/4 του GDA σας).

Κάλιο

Το Κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας υγρών, της μετάδοσης των νεύρων και της ισορροπίας της όξινης βάσης και έχει επίσης προταθεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μυϊκών κραμπών. Το tORQ Recovery Plus + παρέχει 150mg ανά μερίδα (300mg ανά 2 σερβίς). Το Κάλιο έχει GDA των 2000mg.

Σίδηρος

Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, της χρωστικής που μεταφέρει οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η ανεπάρκεια σιδήρου προκαλεί κόπωση, μειωμένη ανοσία και αναιμία, καμία από τις οποίες δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους αθλητές. Το TORQ Recovery Plus + περιέχει 1,8 mg ανά δόση (3,5 mg ανά 2 σερβίς). Το GDA για το σίδηρο στους άνδρες είναι 8mg ημερησίως και 25mg ημερησίως σε γυναίκες.

Ψευδάργυρος

Ο Σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, της χρωστικής που μεταφέρει οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η ανεπάρκεια σιδήρου προκαλεί κόπωση, μειωμένη ανοσία και αναιμία, καμία από τις οποίες δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους αθλητές. Το tORQ Recovery Plus + περιέχει 1,8 mg ανά δόση (3,5 mg ανά 2 σερβίς). Το GDA για το σίδηρο στους άνδρες είναι 8mg ημερησίως και 25mg ημερησίως σε γυναίκες.

 1. Beelen M, Burke LM, Gibala MJ, Van Loon L JC (2010)
  Nutritional strategies to promote post exercise recovery. Int J Sport Nutr Exerc Metab Dec 20(6):515-32
 2. Burke LM, Collier GR, Beasley SK, Davis PG, Fricker PA, Heeley P and Hargreaves M (1995)
  Effect of coigestion of fat and protein with carbohydrate feedings on muscle glycogen storage. Journal Applied Physiology, 76(6) 2187-2192.
 3. Fallowfield JL, Williams C, Singh R. (1995)
  The influence of ingesting a carbohydrate-electrolyte beverage during 4 hours of recovery on subsequent endurance capacity. Int J Sport Nutr 1995; 5: 285-99.
 4. Ivy Jl, Katz AL, Cutler Cl, Sherman WM, Coyle EF (1988)
  Muscle glycogen synthesis after exercise: effect of time of carbohydrate ingestion. Journal Applied Physiology. Apr:64(4)1480-5.
 5. Wallis GA, Hulston CJ, Mann CH, Roper HP, Tipton KD, Jeukendrup AE. (2008)
  Postexercise muscle glycogen synthesis with combined glucose and fructose ingestion. Med Sci Sports Exerc. Oct;40(10):1789-94.
 6. Décombaz J, Jentjens R, Ith M, Scheurer E, Buehler T, Jeukendrup A, Boesch C. (2011)
  Fructose and galactose enhance postexercise human liver glycogen synthesis. Med Sci Sports Exerc. 2011 Oct;43(10):1964-71.
 7. Betts JA, Williams C. (2010)
  Short-Term recovery from prolonged exercise. Sports Medicine. 40(11)941-959.
 8. Beelen M, Burke LM, Gibala MJ, Van Loon LJC. (2010)
  Nutritional strategies to promote post exercise recovery. Journal of Physical Activity and Health.
 9. Jentjens, R.L., van Loon, L.J., Mann, C.H., Wagenmakers, A.J.,& Jeukendrup, A.E. (2001).
  Addition of protein and amino acids to carbohydrates does not enhance postexercise muscle glycogen synthesis. Journal of Applied Physiology), 91(2), 839–846.
 10. van Loon, L.J., Saris, W.H., Kruijshoop, M., & Wagenmakers, A.J. (2000b).
  Maximizing postexercise muscle glycogen synthesis: Carbohydrate supplementation and the application of amino acid or protein hydrolysate mixtures. The American Journal of Clinical Nutrition, 72(1), 106–111.
 11. Gibala, M.J. (2007).
  Protein metabolism and endurance exercise. Sports Medicine (Auckland, N.Z.), 37(4–5), 337–340.
 12. Howarth, K.R., Moreau, N.A., Phillips, S.M., & Gibala, M.J.(2009).
  Coingestion of protein with carbohydrate during recovery from endurance exercise stimulates skeletal muscle protein synthesis in humans. Journal of Applied Physiology (Bethesda, Md.), 106(4), 1394–1402.
 13. Tang, J.E., & Phillips, S.M. (2009).
  Maximizing muscle protein anabolism: The role of protein quality. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 12(1), 66–71.
 14. Dangin, M., Guillet, C., Garcia-Rodenas, C., Gachon, P., Bouteloup- Demange, C., Reiffers-Magnani, K., . . . Beaufrère,B. (2003).
  The rate of protein digestion affects protein gain differently during aging in humans. The Journal of Physiology, 549(Pt. 2), 635–644.
 15. Zawadzki, K.M.,B.B. Yaspelkis III, and J.L. Ivy. (1992).
  Carbohydrate-protein complex increased the rate of muscle glycogen storage after exercise. J Appl Physiol 72:1854-59.
 16. Burke, E.R. PhD (1999).
  D-Ribose, what you need to know. Avery Publishing Group.
 17. Burke, E.R. PhD (2002).
  Serious Cycling. Human Kinetics. Pages 167-169 (Ribose), 171-172 (L-Glutamine), 173-174 (HMB).
 18. Paswater, R.A. PhD and Fuller, J. PhD (1997).
  Building Muscle Mass, Performance And Health With HMB. Keats Publishing.
 19. Williams, M.H. PhD (1998).
  The Ergogenics Edge. Human Kinetics.
 20. Wilmore, J.H. and Costill, D.L. (1999).
  Physiology of Sport and Exercise. Human Kinetics.
 21. Bompa, T.O. (1999).
  Periodization: Theory and Methodology of Training. Human Kinetics.
 22. Baguet A, Reyngoudt H, Pottier A, Everaert I, Callens S, Achten E, Derave W. (2009)
  Carnosine loading and washout in human skeletal muscles. J Appl Physiol 106:837–842.
 23. Baguet A, Bourgois J, Vanhee L, Achten E, Derave W (2010a)
  Important role of muscle carnosine in rowing performance.J Appl Physiol 109:1096–1101.
 24. Derave W, Ozdemir MS, Harris RC, Pottier A, Reyngoudt H, Koppo K, Wise JA, Achten E (2007)
  B-alanine supplementation augments muscle carnosine content and attenuates fatigue during repeated isokinetic contraction bouts in trained sprinters. J Appl Physiol 103:1736–1743.
 25. Harris RC, Tallon MJ, Dunnett M, Boobis LH, Coakley J, Kim HJ, Fallowfield JL, Hill CA, Sale C, Wise JA (2006)
  The absorption of orally supplied beta-alanine and its effect on muscle carnosine synthesis in human vastus lateralis. Amino Acids 30:279–289.
 26. Hobson RM, Saunders B, Ball G, Harris RC, Sale C (2012)
  Effects of beta alanine supplementation on exercise performance: A Meta Anaylsis. Amino Acids (2012) 43:25–37.
 27. Hills CA, Harris RC, Kim HJ, Harris BD, Sale C, Boobis LH, Kim CK, Wise JA. (2006)
  Influence of B-alanine supplementation on skeletal muscle carnosine concentrations and high intensity cycling capacity. Amino Acids 32:225-233.
 28. Van Thienen R, Van Proeyen K, Vanden Eynde B, Puype J, Lefere T, Hespel P. (2009)
  Alanine Improves Sprint Performance in Endurance Cycling. Med. Sci. Sports Exerc., Vol. 41, No. 4, pp. 898–903.
 29. Cade R, Conte M, Zauner C, Mars D, Peterson J, Lunne D, Hommen N, Packer D. (1984)
  Effects of phosphate loading on 2,3 diphosphoglycerate and maximal oxygen uptake. Med Sci Sports Exerc, 16:263-8.
 30. Kreider RB, Miller GW, Williams MH, Somma CT, Nasser TA. (1990)
  Effects of phosphate loading on oxygen uptake, ventilatory anaerobic threshold, and run performance. Med Sci Sports Exerc, 22(2):250-6.
 31. Stewart I, McNaughton L, Davies P, Tristram S. (1990)
  Phosphate loading and the effects of VO2max in trained cyclists. Res Quart, 61:80-4.
 32. Kreider RB, Miller GW, Schenck D, Cortes CW, Miriel V, Somma CT, Rowland P, Turner C, Hill D. (1992)
  Effects of phosphate loading on metabolic and myocardial responses to maximal and endurance exercise. Int J Sport Nutr 2(1):20-47.
 33. Folland JP, Stern R, Brickley G. (2008)
  Sodium phosphate loading improves laboratory cycling time-trial performance in trained cyclists. J Sci Med Sport, 11(5):464-8.
 34. Bernardot, D. PhD (2000)
  Nutrition for Serious Athletes. Human Kinetics