Τα οφέλη των Pre-Workout συμπληρωμάτων

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά οφέλη για τους τύπους Pre-Workout, με μερικά από τα μεμονωμένα συστατικά να εμφανίζονται σε πολλές μελέτες για να βελτιώσουν τα πάντα, από τη δύναμη, την ταχύτητα, την αντοχή και ακόμα και την αισθητική του σώματος (σημαντικό για τους bodybuilders είναι ακριβώς ο τρόπος εμφάνισης του σώματος). Εδώ θα ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα από τα οφέλη και τα ενεργά συστατικά που τα παράγουν.

Συμπληρώματα Pre-Workout για βελτιωμένη αντοχή

Ενώ η λέξη κρεατίνη μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και είναι απλώς σημαντικό να το έχετε στο σώμα σας για να ενισχύσετε το σύστημα φωσφαγένης σας και να ενισχύσετε τα αποθέματα τριφωσφορικών αδενοσίνης, πολλά παρασκευάσματα pre-workout θα έχουν κρεατίνη μέσα. Η κρεατίνη είναι ίσως το πιο καλά ερευνημένο συμπλήρωμα στην αγορά σήμερα και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να αυξήσει τη δύναμη, την ταχύτητα, την ισχύ και το μέγεθος των μυών σας.

Ίσως λιγότερο γνωστό, αλλά ένα πολύ συνηθισμένο συστατικό, είναι η καφεΐνη η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale μπορεί να βελτιώσει την αντοχή δύναμης και την αντίληψή μας και την ανεκτικότητα στην κόπωση κατά τη διάρκεια της προπόνησης με την τόνωση της παραγωγής της νευροδιαβιβαστή βήτα-ενδορφίνης. Αυτό ανακαλύφθηκε αφού οι ελίτ ανδρών και γυναικών αθλητών διενήργησαν δοκιμασία πιασίματος αντοχής, λαμβάνοντας ταυτόχρονα 200mg καφεΐνης και στη συνέχεια χωρίς. Όλα αυτά λειτουργούν καλύτερα με τα 200mg καφεΐνης αποδεικνύοντας ότι η αντοχή στην δύναμη αυξάνεται στην πραγματικότητα με τη συμπλήρωση της καφεΐνης.

Εκτός από τη βελτίωση της αντοχής υπάρχουν και άλλα συστατικά που προστίθενται σε τύπους προ-προπόνησης για βελτίωση της αντοχής. Ένα συμπλήρωμα το οποίο έχει λάβει μεγάλη προσοχή τα τελευταία χρόνια είναι το μη βασικό αμινοξύ beta alanine, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το γαλακτικό οξύ, καταπολεμά την κόπωση και, σε μία μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Katholieke Leuven στο Βέλγιο, «βελτιώνει σημαντικά την απόδοση σπριντ στο τέλος μιας εξαντλητικής περιόδου άσκησης αντοχής».
Πιστεύεται ότι το επιτυγχάνει αυτό γιατί συνεργάζεται μέσα στο σώμα με ένα άλλο αμινοξύ που ονομάζεται L ιστιδίνη για να σχηματίσει το διπεπτίδιο καρνοσίνη, το οποίο οι θεωρητικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν οτι μειώνουν τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος στους μύες, αυξάνοντας την αναερόβια χωρητικότητα. Αυτή η θεωρία υποστηρίζεται από μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Japanese Physiology, όπου δήλωσε ότι «έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι των οποίων η μυϊκή καρνοσίνη ήταν υψηλή θα μπορούσε να παρουσιάσει υψηλή ισχύ κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 30 δευτερολέπτου του μέγιστου ποδηλατοδρομικού σπινθήρα.» (Y Suzuki et al 2002.)

Αυτό που επίσης είναι εκπληκτικό είναι ότι στο Πανεπιστήμιο της Φλώριδας του Ατλαντικού μετρήθηκαν οι επιδράσεις της συμπλήρωσης κρεατίνης και βήτα αλανίνης σε όρια αερόβιας ενέργειας, αερισμού και γαλακτικού (τελική απόδοση αντοχής) για 4 εβδομάδες, με μερικά πολύ θετικά αποτελέσματα. Ο R. F. Zoeller et al (2006) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κρεατίνη και η βητα-αλανίνη έχουν βελτιωμένη απόδοση αντοχής, υποδηλώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός συμπληρωμάτων για τους αθλητές που θέλουν να σπάσουν τα όρια τους.

Ένα άλλο συμπλήρωμα που παρουσιάζεται επίσης για την καταπολέμηση της κόπωσης είναι η citrulline malate. Ένας μοναδικός συνδυασμός της acid citrulline και του οργανικού άλατος malate έχει αποδειχθεί σε πολυάριθμες μελέτες για τη «βελτίωση της αθλητικής απόδοσης» (Perez-Guisado, Joaquin, 2010) και μειώνει την αίσθηση της κόπωσης μέσω μιας αύξησης κατά 34% στη παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης κατά τη διάρκεια της άσκησης και η αύξηση της τάξης της ανάκτησης φωσφοκρεατίνης μετά από άσκηση, δηλώνοντας μεγαλύτερη συνεισφορά οξειδωτικής σύνθεσης ATP στην παραγωγή ενέργειας (Benedahan et al., 2002). Πιο απλά αυτό σημαίνει ότι η Citrulline Malate είναι ικανή να αυξήσει την ικανότητα του σώματος να τροφοδοτεί τους μύες με οξυγόνο και ως εκ τούτου να αυξήσει την αναγέννηση της τριφωσφορικής αδενοσίνης, ενός μορίου που απαιτείται για να συστέλλονται και να εργάζονται αποτελεσματικά οι μύες.

Συμπληρώματα Pre-Workout για βελτιωμένη αντλία μυών

Τέλος, ένα άλλο πλεονέκτημα των τύπων Pre-Workout είναι να δώσετε μια σχεδόν άμεση βελτιωμένη εμφάνιση στους μυς σας αυξάνοντας το μέγεθος και την αγγειακότητά τους, κάτι που είναι γνωστό ως «αντλία» των μυών σας. Ένα συστατικό Pre-Workout που χρησιμοποιείται συχνά είναι η αργινίνη αλφα-κετογλουταρική (επίσης γνωστή ως AAKG και αργινίνη). Ένα μη απαραίτητο αμινοξύ που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα, το οποίο με τη σειρά του εξασφαλίζει μεγαλύτερη ποσότητα αίματος, οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών που παρέχονται στους μύες και με αυτό προσφέρουν βελτιωμένη και μεγαλύτερη εμφάνιση.
Επίσης, παράλληλα με τη βελτίωση της εμφάνισης των μυών, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα των μυών στην άσκηση και τα συμπληρώματα διατροφής. Αυτό το επιτυγχάνει αυξάνοντας την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου στα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνοντας τη διάμετρότητά τους, η οποία επιτρέπει στη συνέχεια να κυκλοφορούν περισσότερο αίμα, θρεπτικά συστατικά και ορμόνες οικοδόμησης μυών γύρω από το σώμα, γεγονός που τελικά δημιουργεί ένα πιο αναβολικό περιβάλλον.

Αναφορές:
The Protein Works