Υδατάνθρακας – Οι 5 καλύτερες πηγές πρόσληψης

Είναι μύθος το οτι τρώγοντας υδατάνθρακες θα πάρει κάποιος βάρος.
Ήρθε η στιγμή για να απενεχοποιήσουμε τους υδατάνθρακες οτι προκαλεί αύξηση βάρους.

Οι υδατάνθρακες είναι πάρα πολύ νόστιμες τροφές αλλά είναι όμως και χρήσιμοι και απαραίτητοι για να λειτουργήσει ο οργανισμός σωστά αφού του δίνει την απαραίτητη ενέργεια στους μύες αλλά και τον εγκέφαλο.

Υπάρχει όμως μια κατηγοριοποίηση: οι σύνθετοι και οι απλοί υδατάνθρακες. Οι σύνθετοι απορροφούνται πιο αργά και προσφέρουν μια διαρκή και σταθερή ενέργεια.

Καταναλώστε τις παρακάτω τροφές άφοβα αλλά με μέτρο.

Πατάτες

Τώρα τελευταία αρκετοί αντικαθιστούν την απλή πατάτα με τη γλυκοπατάτα. Οι συγκεκριμένες έχουν λιγότερο υδατάνθρακα σε σχέση με τις γνωστές μας πατάτες. Να τονίσουμε οτι οι παραδοσιακές πατάτες περιέχουν βιταμίνη C και κάλιο όμως πολλοί δε το γνωρίζουν είναι και πηγή πρωτεϊνών. Τρώγοντας τις με την φλούδα τους είναι επίσης και καλή πηγή φυτικών ινών πράγμα που βοηθά να νιώθετε πλήρεις & χορτάτοι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αν τρώγονται βραστές ή ακομα και ψητές χωρίς έξτρα σάλτσες ή τυριά τρώγονται άφοβα.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Καλό θα είναι να επιλέγετε δημητριακά ολικής άλεσης αφού τα συνηθισμένα έχουν επεξεργαστεί και έχουν χάσει τις περισσότερες φυτικές ίνες & θρεπτικά συστατικά. Αφαιρέθηκε ότι πιο καλό υπήρχε και μετέτρεψαν ένα υδατάνθρακα που απορροφάται γρήγορα και ανεβάζει την γλυκόζη.
Εξαιρετική επιλογή είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης όπως βρόμη κλπ..

Γλυκά φρούτα όπως μπανάνα, πεπόνι και σταφύλια

Και όμως υπάρχουν κάποια φρούτα με γλυκιά γεύση γιατί εμπεριέχουν φυσικά σακχαρα. Όμως αυτό δε σημαίνει οτι δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε.Υπάρχει μεγάλο ποστοστό ανθρώπων που δεν καταναλώνουν όσα φρούτα χρειάζεται γιατί προσέχουν το βάρος τους. Τα φρούτα εμπεριέχουν φρουκτόζη για αυτό το λόγο και είναι και γλυκά. Δε πρέπει να τα αποφεύγει κανεις αλλά μόνο να προσέχει τις ποσότητεςπου θα καταναλώνει μέσα στην ημέρα.
Συνίσταται 1 – 2 φρούτα την ημέρα ως ιδανική μερίδα. Αν συνοδεύονται με λίγη πρωτεΐνη τότε η πέψη τους γίνεται ακόμα πιο εύκολα.

Όσπρια

Άλλο ένα παρεξηγημένο τρόφιμο είναι και τα όσπρια. Τα όσπρια όπως ο αρακάς, οι φακές κλπ έχουν υδατάνθρακες όμως είναι ταυτόχρονα και πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών.

Άμυλο

Να τονίσουμε οτι κάποια λαχανικά θεωρούνται άμυλο και όχι υδατάνθρακες, πχ το καλαμπόκι ή ο αρακάς. Δεν θεωρούνται κακές τροφές γιατί ο αρακάς έχει πρωτεΐνη και το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Συμπληρώματα Υδατάνθρακα