Μέχρι στιγμής έχετε κάνει ό, τι είναι δυνατό για να αποφύγετε τη λοίμωξη, αλλά μπορεί να αισθανθείτε πονόλαιμο ή πονοκέφαλο που έρχεται, τα γνωστά πρώτα σημάδια ότι έχετε κολλήσει έναν ιό ή άλλο παθογόνο.

Εδώ είναι που η έρευνα γίνεται ενδιαφέρουσα και εξετάζουμε συγκεκριμένα 3 μικροθρεπτικά συστατικά που έχουν ένα σημαντικό σύνολο στοιχείων που υποστηρίζουν την αξία τους και αυτά είναι η Βιταμίνη C, η Γλουταμίνη και η Εχινάκεια.

Πριν συζητήσουμε αυτά τα συμπληρώματα διατροφής με περισσότερες λεπτομέρειες, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε την άσκηση. Ακόμα κι αν η λοίμωξη φαίνεται ήπια, δώστε στο σώμα σας την καλύτερη ευκαιρία να το καταπολεμήσετε και να ξεκουραστείτε. Μπορεί να χάσετε λίγες μέρες προπόνησης, αλλά όσο πιο γρήγορα θα ανακάμψετε πλήρως από την ασθένεια, τόσο πιο γρήγορα θα μπορείτε να επιστρέψετε στο κανονικό πρόγραμμα. Δεν είναι καιρός να κάνετε άσκηση για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενώ μεταφέρετε μια λοίμωξη!

Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός μελετών που συνδέουν τη βιταμίνη C με την ανοσία και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Τυποποίησης Τροφίμων (EFSA) αναγνωρίζει ότι η Βιταμίνη C παρέχει «Διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος». Αν δείτε πιο βαθιά στις μελέτες, γίνεται σαφές ότι η βιταμίνη C μπορεί να έχει τεράστια οφέλη σε σχέση με το να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει πραγματικά μια λοίμωξη, αλλά και λιγότερη επίδραση στην αποτροπή σας να μολυνθείτε από την πρώτη.

Το RDA για τη βιταμίνη C είναι μόλις 40mg και θεωρείται η ελάχιστη ποσότητα για την πρόληψη του σκορβούτου (η νόσος που οι ναυτικοί έπαιρναν ως αποτέλεσμα ανεπάρκειας βιταμίνης C για μήνες), αλλά είναι ευρέως αποδεκτό ότι δεν είναι τοξική ουσία, οπότε έως 1.000 mg την ημέρα δεν πρέπει να έχουν παρενέργειες. Γιατί να παίρνετε 1.000mg την ημέρα όταν χρειάζεστε μόνο 40;

Είναι η μεγάλη απαίτηση του ανθρώπινου σώματος για βιταμίνη C όταν μολυνθεί, κάτι που είναι αρκετά εντυπωσιακό. Τα περισσότερα θηλαστικά είναι σε θέση να παράγουν τη δική τους βιταμίνη C γρήγορα από τη γλυκόζη, αλλά οι άνθρωποι δεν μπορούν.

Όταν μολυνθούμε από έναν ιό ή βακτήρια, παράγονται ουσίες που ονομάζονται «ελεύθερα ρίζες οξυγόνου», που συχνά ονομάζονται «ελεύθερες ρίζες». Με απλά λόγια, οι ελεύθερες ρίζες είναι μη ισορροπημένα άτομα. Ένα σταθερό άτομο έχει ίσο αριθμό ηλεκτρονίων που το περιβάλλουν και μπορεί να υποστηρίξει βιολογικές λειτουργίες, αλλά ένα μη ισορροπημένο άτομο θα προκαλέσει καταστροφή, επιτίθεται σε ευάλωτα κύτταρα και καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα σε μολύνσεις. Σύμφωνα με τους Carr και Maggini (2017) η βιταμίνη C λειτουργεί ως δότης ηλεκτρονίων, παρέχοντας στα ισορροπημένα άτομα τα ηλεκτρόνια που τους λείπουν, σταθεροποιώντας τα και αυξάνοντας την αντίσταση στις λοιμώξεις. Η βιταμίνη C ονομάζεται «αντιοξειδωτικό» για αυτόν τον λόγο, αναστρέφει / αποτρέπει την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Όπου οι μελέτες / κριτικές για τη βιταμίνη C φαίνεται να είναι λιγότερο κολακευτικές είναι αυτές που θεωρούν τη θρεπτική ουσία ως προληπτική θεραπεία – για να σας εμποδίσει να αρρωστήσετε πρώτα. Υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν την κατανάλωση ποσότητας πάνω από το RDA για την αποτροπή της λοίμωξης. Ομοίως, οι χαμηλότερες δόσεις του θρεπτικού συστατικού μόλις μολυνθούν είναι πιθανό να έχουν μικρή επίδραση, διότι σε αυτό το σημείο οι απαιτήσεις του ανθρώπινου σώματος είναι σημαντικές. Το κλειδί για τη χρήση της βιταμίνης C φαίνεται ότι είναι η διατήρηση υψηλών προσλήψεων (ποσότητες σε γραμμάρια) στο σημείο της μόλυνσης και αυτό ονομάζεται «Mega Dosing».

Οι Hickey και Roberts (2005) επέκριναν τα συμπεράσματα πολλών ερευνητών τα τελευταία 60 χρόνια για το ότι δεν έλαβαν υπόψη τη φαρμακοκινητική της βιταμίνης C – τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιδρά σε ένα φάρμακο / θρεπτικό συστατικό, τον χρόνο που χρειάζεται για να περάσει μέσα από το σώμα και την απορρόφηση / βιοδιαθεσιμότητα. Υποστηρίζουν ότι οι μικρές δόσεις, στα 100 χιλιοστόγραμμα που λαμβάνονται σπάνια, είναι σαν να πετάς πέτρες σε πολυβόλα στον πόλεμο κατά της μόλυνσης (τα λόγια μας, όχι τα δικά τους). Ακόμη και οι μεγάλες δόσεις που λαμβάνονται σπάνια θα έχουν περιορισμένο αποτέλεσμα, λόγω της ταχύτητας με την οποία η βιταμίνη καταναλώνεται σε περιόδους μόλυνσης. Οι ερευνητές προτείνουν ένα ακραίο πρωτόκολλο που περιλαμβάνει μια αρχική δόση 10g (10.000mg) στο πρώτο σημάδι της μόλυνσης, ακολουθούμενο από τουλάχιστον 2g (2.000mg) ανά ώρα μετά.

Οι Hickey και Roberts προτείνουν επίσης στην ίδια κριτική, όταν μιλάμε για μια αποτελεσματική συχνότητα λήψης βιταμίνης C, ότι η κατάποση πρέπει να γίνεται κάθε 2-3 ώρες για να διατηρούνται επαρκή επίπεδα στο αίμα, αλλά με κάθε τρόπο, η πρόταση είναι να πάρετε πολύ υψηλή δόση στην αρχή, ακολουθούμενη από κανονικές δόσεις σε ποσότητες γραμμαρίου για να διατηρούνται οι συγκεντρώσεις υψηλές στο σώμα. Συζητούν επίσης μια έννοια που ονομάζεται «τιτλοποίηση στην ανοχή του εντέρου» που υποδηλώνει ότι ως μολυσμένο σώμα είναι τόσο απελπισμένο για τη βιταμίνη C, ο μόνος τρόπος για να μάθετε αν είχατε αρκετή είναι να συνεχίσετε να τη καταναλώνετε μέχρι να επηρεάσει τα έντερα σας. Μια αναγνωρισμένη παρενέργεια της υπερκατανάλωσης βιταμίνης C είναι η διάρροια – το επιχείρημά τους είναι ότι εάν δεν έχετε μολυνθεί, σχετικά μικρές ποσότητες βιταμίνης C θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτό το ζήτημα, επειδή το σώμα απλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θρεπτική ουσία και πρέπει να το εκκρίνει, αλλά όταν μολυνθεί, το όριο πρόσληψης αυξάνεται σημαντικά.

Οι Gorton και Jarvis (1999) δημοσίευσαν μια μελέτη που αφορούσε ένα πρωτόκολλο μεγάλης δόσης και τα αποτελέσματα ήταν πολύ σημαντικά. Τα άτομα κατανάλωναν 1 g (1.000 mg) κάθε ώρα για 6 ώρες κατά την έναρξη μιας ιογενούς λοίμωξης, ακολουθούμενο από 1g (1.000 mg) 3 φορές την ημέρα. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν μείωση κατά 85% στα συμπτώματα κρυολογήματος / γρίπης. Αυτό ήταν ένα ιδιαίτερα ελαφρύτερο πρωτόκολλο από οτιδήποτε προτείνονταν από τους Hickey και Roberts, αλλά παρείχε ακόμη σημαντικά αποτελέσματα.

 

Είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με την έννοια της mega dosis στο TORQ. Εάν δεν είστε άρρωστοι, αφήστε μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή να παρέχει τη βιταμίνη C που χρειάζεστε – ένα πορτοκάλι την ημέρα θα το κάνει εύκολα. Εάν αισθάνεστε τον εαυτό σας να κατεβαίνει με κάτι, με την πρώτη διαθέσιμη ευκαιρία θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα πρωτόκολλο mega dosis. Ανατρέξτε στην τελευταία ενότητα αυτού του πόρου με τίτλο Συμπεράσματα & Συστάσεις όπου ενσωματώνουμε τη συμπληρωματική δόση βιταμίνης C σε ένα ολοκληρωμένο πρωτόκολλο για την καταπολέμηση της λοίμωξης.

 

Βιταμίνη C και Covid-19: Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η πανδημία Covid-19 είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη κατάσταση και ελάχιστα κατανοούνται για αυτόν τον ιό. Το Covid-19 είναι ένας ιός κορώνας, οπότε από την ίδια οικογένεια με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη, αλλά το να κάνουμε σαρωτικές παραδοχές σχετικά με τη συμπεριφορά του σε αυτό το στάδιο δεν θα ήταν υπεύθυνο πράγμα, επομένως το μόνο που μπορούμε να προτείνουμε είναι να διατηρήσετε ανοιχτό μυαλό. Υπάρχει μια πολύ ισχυρή θεωρητική λογική ότι δεδομένου ότι η μεγάλη δόση με βιταμίνη C βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση άλλων γνωστών ιών κορώνας, μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε αυτόν τον νέο ιό κορώνας.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε μερικές εβδομάδες στο Medicinenet.com συζητά πώς το Τμήμα Ιατρικής Κρίσιμης Φροντίδας στο Νοσοκομείο Zhongnan του Πανεπιστημίου Wuhan της Κίνας έχει καταγράψει μια κλινική δοκιμή που εξετάζει τις επιδράσεις της μεγάλης δόσης Βιταμίνης C στον ρυθμό των 24g (24.000mg) ανά ημέρα για 7 ημέρες μέσω στάγδην IV στη θεραπεία ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση με Covid-19. Στο άρθρο, ο Δρ Cheng, ο συντάκτης της Ορθομοριακής Υπηρεσίας Ειδήσεων πήρε συνέντευξη και αναφέρθηκε στον βασικό ερευνητή της κλινικής δοκιμής:

 

«… Ο βασικός ερευνητής της πρώτης δοκιμής βιταμίνης C υψηλής δόσης IV στην Κίνα του είπε (Δρ Cheng) ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης είναι πολλά υποσχόμενα. Ο ερευνητής είπε ότι η χορήγηση 24 γραμμαρίων την ημέρα σε ασθενείς με COVID-19 οδηγεί σε σημαντική μείωση της φλεγμονής. Ο Δρ Τσενγκ είπε ότι αυτό είναι αξιοσημείωτο επειδή η μαζική φλεγμονή στους πνεύμονες και ενδεχομένως άλλα όργανα μπορεί να είναι θανατηφόρα στην ασθένεια. “

Και επίσης:

«Από όσο γνωρίζω, ο Δρ Τσενγκ είπε ότι το λεγόμενο « Σχέδιο της Σαγκάης » που δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου (2020) είναι η πρώτη και μόνη επίσημη κυβερνητική οδηγία για τη χρήση της βιταμίνης C για κάτι τόσο σοβαρό όσο το μυθιστόρημα κοροναϊού. Είπε ότι υπάρχει μια ώθηση για να δοθούν επιπλέον κινεζικές νοσοκομειακές ομάδες για να μελετήσουν από του στόματος λιποσωμική βιταμίνη C για τη θεραπεία του ιού, επειδή οι στοματικές μορφές μπορούν να χορηγηθούν γρήγορα και ευρέως σε μεγάλο αριθμό προσβεβλημένων ασθενών. “

Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο και ίσως δεν θα είναι για κάποιο χρονικό διάστημα είναι εάν η μεγάλη δόση από το στόμα με βιταμίνη C σε προγενέστερο σημείο στο χρονοδιάγραμμα της μόλυνσης θα μπορούσε να είχε αποτρέψει ή να μειώσει τις πιθανότητες για ένα τόσο σοβαρό αποτέλεσμα για αυτούς τους ασθενείς.

Συζητήσαμε νωρίτερα τη Γλουταμίνη και συστήναμε να λαμβάνεται συμπλήρωμα μετά την άσκηση για να διατηρείται η σταθερή ανοσολογική άμυνα. Υπάρχουν στην πραγματικότητα 2 μορφές γλουταμίνης, L-γλουταμίνης και D-γλουταμίνης και υπάρχει μια συναίνεση στην έρευνα ότι η L-γλουταμίνη είναι η ουσία που πρέπει να χρησιμοποιείται – η D-γλουταμίνη δεν έχει την ίδια λειτουργία. Δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι κάποιος θα σας πουλούσε D-Γλουταμίνη, αλλά ελέγξτε πριν αγοράσετε.

Η γλουταμίνη προσφέρει μια σειρά από πιθανά οφέλη από την ενίσχυση των μυών / της δύναμης έως τη βελτίωση της εντερικής υγείας και την τροφοδότηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι μελέτες είναι διφορούμενες για το ρόλο της γλουταμίνης στην ενίσχυση της αύξησης μυών / δύναμης, αλλά η έρευνα από τους Legault et al (2015) φαίνεται να υποστηρίζει τη μείωση του πόνου των μυών και τη βελτίωση της ανάκαμψης μετά την άσκηση. Αυτό σε συνδυασμό με στοιχεία που υποστηρίζουν το ρόλο του στο ανοσοποιητικό σύστημα που μας οδηγούν στο να συμπεριλάβουμε αυτό το υπό όρους απαραίτητο αμινοξύ στη φόρμουλα TORQ Recovery Drink.

Το Recovery Drink μας, μπορεί να συμπληρώσει με καθαρή γλουταμίνη παράλληλα με τη βιταμίνη C για να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε μια λοίμωξη μόλις ξέρετε ότι είστε άρρωστοι; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γλουταμίνη παίζει κρίσιμο ρόλο στην τροφοδότηση των λευκών αιμοσφαιρίων για να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Υπάρχουν ωστόσο θεωρητικά επιχειρήματα ότι καθώς η γλουταμίνη είναι τόσο άφθονη διαθέσιμη στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να απελευθερωθεί με διάσπαση του μυϊκού ιστού και ένα συμπλήρωμα γλουταμίνης δεν θα ήταν επωφελές. Αυτό αντισταθμίζεται από μια μελέτη των Ren et al (2013) που υποδηλώνει ότι η συμπλήρωση των αυξανόμενων διαθέσιμων γλουταμίνης για χρήση από το ανοσοποιητικό σύστημα ως καυσίμο και βοηθά στην καταπολέμηση της λοίμωξης λόγω του ότι ο σκελετικός μυς δεν μπορεί να παράγει επαρκείς συγκεντρώσεις. Σίγουρα εάν η συγκεκριμένη ασθένειά σας καταστέλλει την όρεξή σας, τότε η αξία της συμπληρωματικής γλουταμίνης γίνεται σαφέστερη. Επίσης, δεδομένου ότι πολλοί από τους αναγνώστες μας είναι αθλητές, είναι επιθυμητή η προοπτική διάσπασης της σκληρής μυϊκής μάζας για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης με μεταβολικό κόστος στο σώμα σας; Ο άλλος τομέας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, ο οποίος συζητήθηκε νωρίτερα στην ενότητα Fueling, Recovery & Immunity είναι ότι εάν έχετε υποστεί βαρύ φορτίο άσκησης, τα επίπεδα βασικής γραμμής της γλουταμίνης σας θα καταργηθούν – και πάλι θα πρέπει να γίνει η συμπλήρωση της σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή.

Αυτό που βρήκαμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον κατά την έρευνα σε αυτόν τον τομέα είναι η θετική αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ των συμπληρωμάτων βιταμίνης C και γλουταμίνης. Η γλουταμίνη τροφοδοτεί τα λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού συστήματος για να τα βοηθήσει στην καταπολέμηση της λοίμωξης, ενώ η βιταμίνη C σταθεροποιεί και ενισχύει την ακεραιότητα όλων των κυττάρων στο σώμα σας αυξάνοντας την αντίστασή τους στη μόλυνση. Ακούγεται σαν ο τέλειος συνδυασμός για εμάς.

Όσον αφορά τη δόση, πιθανότατα παίρνετε μεταξύ 3 και 6 γραμμάρια γλουταμίνης την ημέρα στη διατροφή σας και μια κριτική από τον Gleeson (2008) υποδηλώνει ότι μπορεί κανείς να καταναλώσει έως και 30 γραμμάρια την ημέρα για 14 ημέρες χωρίς κακές επιπτώσεις, αλλά σε αυτά τα επίπεδα είναι πιθανό να σπαταλάτε τα χρήματά σας. Στο πλαίσιο της υποστήριξης του ανοσοποιητικού σας συστήματος σε μια στιγμή μόλυνσης, όταν η γενική σας καθημερινή διατροφή καταστέλλεται, μια ποσότητα 10-15g ημερησίως, χωρισμένη σε 3 μερίδες ή περισσότερες (πρωί, μεσημέρι και βράδυ) φαίνεται λογική πρωτόκολλο σε εμάς.

Το Echinacea είναι ένα φυτό (μέρος της οικογένειας των μαργαριτών) που προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική και οι 3 ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στα συμπληρώματα Echinacea είναι οι Echinacea Purpurea, Echinacea Angustifolia και Echinacea Pallida. Υπάρχει μια ποικιλία ισχυρισμών υγείας που συνδέονται με το Echinacea, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η πρόληψη και / ή η θεραπεία του κρυολογήματος και της γρίπης.

Ο ιστότοπος NHS φαίνεται να συνοψίζει αρκετά την Echinacea και παρέχει το είδος της ισορροπίας που αντικατοπτρίζει μια διεξοδική ανασκόπηση της ερευνητικής βιβλιογραφίας.

Αυτό το άρθρο υποστηρίζει τον ισχυρισμό ότι η λήψη Echinacea σε συνεχή βάση είναι απίθανο να προσφέρει αντίσταση στη μόλυνση, καθώς δεν υπήρχε διαφορά στον αριθμό των επεισοδίων κρύου μεταξύ αυτών που έλαβαν Echinacea και εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο και γι ‘αυτό δεν συμπεριλάβαμε στην ενότητα Διατροφή και ανοσία. Εντούτοις, μπορεί να υπάρχει κάποιο όφελος στη μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας ενός κρυολογήματος / γρίπης εάν ληφθούν στο σημείο της μόλυνσης. Είναι ενδιαφέρον ότι τα οφέλη φαίνεται να βρίσκονται στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της Echinacea, οπότε μπορεί να λειτουργήσει με παρόμοιο τρόπο με τη βιταμίνη C σταθεροποιώντας τα κύτταρα μέσω εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά στις μολύνσεις. Ωστόσο, η έρευνα δεν φαίνεται να είναι τόσο πειστική όσο η μεγάλη δόση με ποσότητες βιταμίνης C σε γραμμάρια. Σίγουρα δεν θα διαγράψουμε την Echinacea εάν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μια μεγάλη δόση βιταμίνης C και γλουταμίνη, αλλά από μόνη της δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι θα προσφέρει τεράστιο όφελος.

Όσον αφορά τη δόση, η έρευνα που εξετάστηκε από το NHS εξέτασε 4.000 mg (4 γραμμάρια) την ημέρα ξεκινώντας από το σημείο της μόλυνσης. Αυτό θα μπορούσε να ληφθεί ως δόσεις 4 Χ 1.000 mg ή 8 Χ 500 mg. Για μέγιστο αποτέλεσμα, δεν θα συνιστούσαμε τη λήψη ολόκληρης της ημερήσιας δόσης των 4.000 mg με μία φορά.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτοί οι πόροι ερευνήθηκαν και γράφτηκαν τον Απρίλιο / Μάιο 2020 και τον Ιανουάριο του 2021 ξεκινήσαμε τα προϊόντα μας για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος από το πίσω μέρος των πληροφοριών που είχαμε συγκεντρώσει. Είναι σημαντικό για εσάς ως αναγνώστη να καταλάβετε ότι έτσι λειτουργεί το TORQ σε όλη την ιστορία του. Δεν αντιγράφουμε άλλους, συμβουλεύουμε την έρευνα, την εξετάζουμε διεξοδικά και αν πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα προϊόν, το παράγουμε με το υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Το προϊόν TORQ aTAC παρέχει δόσεις βιταμίνης C, γλουταμίνης και Echinacea που συνιστώνται από την έρευνα μέσω ενός πρωτοκόλλου μεγάλης δοσολογίας εμπνευσμένου από τις μελέτες στις οποίες αναφερόμαστε στις παραπάνω καρτέλες.