CLA ή Αλλιώς Συζευγμένο λινολεϊκό οξύ
Το CLA είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που βοηθά απίστευτα στην απώλεια σωματικού βάρους και συνδέεται με τη μείωση του σωματικού λίπους και φυσικά την αύξηση του μεταβολισμού στον οργανισμό.

CLA: Τι είναι;

Το CLA είναι ένα γνωστό συμπλήρωμα διατροφής στο χώρο του fitness και κερδίζει έδαφος στους φανατικούς του αθλητισμού, γυμναστηρίου αθλητές και Bodybuilders.

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ ή αλλιώς CLA ανήκει στην «οικογένεια» των λιπαρών οξέων. Πιο συγκεκριμένα, το cla αποτελεί ένα μείγμα τουλάχιστον 28 θέσεων και γεωμετρικών ισομερών του λινολεϊκού οξέος, το οποίο είναι ένα βασικό ωμέγα-6 πολυακόρεστο λιπαρό οξύ. Δυστυχώς τα απαραίτητα λιπαρά οξέα δεν μπορούν να παραχθούν μόνο από το σώμα και επομένως πρέπει να καταναλωθούν μέσω της διατροφής.

Το cla έχει συγκεκριμένες λειτουργίες στο σώμα που απαιτούνται για τον φυσιολογικό μεταβολισμό των τροφών και της ενέργειας και για την επίτευξη μιας υγιεινής διατροφικής κατάστασης. Βρίσκεται σε κοινά τρόφιμα που προέρχονται από ζωικά προϊόντα, κυρίως στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τελευταία το επιλέγουν ως συμπλήρωμα για την απώλεια βάρους και άλλα οφέλη στην υγεία ενός οργανισμού.

Οφέλη του CLA

1. Απώλεια βάρους και Αυξημένο μεταβολικό ρυθμό

Ο πρώτος και κύριος λόγος που επιλέγει κάποιος το συμπλήρωμα διατροφής CLA είναι η απώλεια βάρους.
Tο CLA μπορεί και βοηθά στην αύξηση της απώλειας βάρους και στη μείωση του σωματικού λίπους γιατί λειτουργεί εσωτερικά στον οργανισμό που προκαλεί την αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού.
Τι είναι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός;
Είναι η ελάχιστη ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει, οπότε μια αύξηση στο BMR προκαλεί την καύση περισσότερων θερμίδων στο σώμα.
Το CLA συνδέεται με μια σειρά μεταβολικών αντιδράσεων που ρυθμίζουν τον ιστό του λίπους στο σώμα. Επειδή αυξάνει το BMR, το CLA λειτουργεί για να μεταβάλει την αναλογία λίπους/μυών και να αυξήσει την ενεργειακή δαπάνη.

2. Αυξημένη μυϊκή ανάπτυξη

Όπως αναφέραμε το CLA βοηθά πάρα πολύ στη μείωση του ποσοστού του σωματικού λίπους. Αποδεδειγμένα το CLA αυξάνει την αναλογία μυών με λίπος και λειτουργεί θετικά στην ενίσχυση της άλιπης μυϊκής μάζας. Εφόσον οι μύες γίνονται πιο δραστήριοι το σώμα σε κατάσταση ηρεμίας καίει περισσότερες θερμίδες.

3. Μείωση της χοληστερόλης και των επιπέδων γλυκόζης του αίματος

Άλλο ένα όφελος για την υγεία είναι ότι συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επομένως, το CLA έπειτα από έρευνες φαίνεται να έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, με βάση τις μειώσεις των επιπέδων γλυκόζης νηστείας και ινσουλίνης.

4. Δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα

Όταν κάνετε δίαιτα και γυμνάζεστε συστηματικά, το σώμα μπορεί να κουραστεί και να γίνει πιο ευάλωτο σε ασθένειες. Τος υμπλήρωμα αυτό βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έπειτα από έρευνες έχει αποδειχθεί πως αυξάνει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και να ενισχύσει τον οργανισμό να αποφευχθεί ο καταβολισμός στο ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια ιώσεων.

Παρενέργειες cla

Δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες στη λήψη του συμπληρώματος cla μέχρι σήμερα. Υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει ναυτία ή διαταραχή στο στομάχι, όμως αυτά αποφεύγονται όταν λαμβάνεται με τα γεύματα

Πηγές cla

Το CLA μπορεί να βρεθεί σε μια σειρά τροφών που συνήθως καταναλώνονται. Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ωστόσο, για να επιτευχθούν όλα τα οφέλη από τη CLA, η ποσότητα που καταναλώνεται μέσω της διατροφής από μόνη της δεν είναι πάντα αρκετή. Το CLA σε δισκία και κάψουλες μπορούν να προστεθούν στο σχέδιο διατροφής και προπόνησής σας.

Πότε να πάρω CLA και ποια είναι η δοσολογία;

Υπάρχουν πολλές δοσολογίες στα συμπληρώματα CLA. Όταν υπάρχει στόχος η μείωση του σωματικού λίπους, συνιστάται ημερησίως η κατανάλωση 1,8 έως 7 γρ. CLA. Για βέλτιστα αποτελέσματα συνίσταται η λήψη 2 κάψουλων με γεύματα 1 έως 3 φορές την ημέρα.