Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα άτομα που αγαπούν το τρέξιμο εκτός γυμναστηριού στο φυσικό περιβάλλον. Για αρκετούς δρομείς μια τέλεια και απολαυστική διαδρομή είναι εκείνη που γίνεται μέσα στο βαρύ κρύο. Ο τρόπος που χτυπάει ο αέρας το πρόσωπο ενός δρομέα, οι δρόμοι που συνήθως είναι άδειοι και ήσυχοι λόγω του κρύου του χειμώνα (το πρωί ή όταν πέσει ο ήλιος ) αλλά και το αίσθημα της ευεξίας όταν τελειώνουν τη διαδρομή τους είναι όλα εκείνα που κάνουν τους δρομείς να αγαπούν τη δραστηριότητα τους αυτή μέσα στο κρύο του χειμώνα.

Και όμως υπάρχει ένας κίνδυνος όταν οι δρομείς κάνου το τρέξιμο τους στο έντονο κρύο και αυτός είναι ο έντονος βήχας αλλά και ένα έντονο και δυσάρεστο «κάψιμο» στο λαίμο και πνευμόνια. Κάποιοι αναρωτιούνται αν κάνουν καλό στη υγεία τους με το να τρέχουν έξω στο κρύο.
Και όμως η απάντηση που δίνουν συνήθως στον εαυτό τους είναι ότι το κρύο δεν είναι καθόλου επικίνδυνο παρά τη δυσφορία που μπορεί να νιώσουν εκείνη την ώρα. Εμείς εδώ να δώσουμε κάποιες συμβουλές για να μπορέσει ο κάθε δρομέας να αντιμετωπίσει το «κάψιμο» αυτό.

Ενυδάτωση

Πάρα πολύ βασικό είναι να είστε όσο πιο ενυδατωμένοι γίνεται είδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το χειμώνα συνήθως δεν υπάρχει το αίσθημα της δίψας σε σχέση με το καλοκαίρι. Όμως, για να μπορέσει το σώμα να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο τον κρύο αέρα, η ενυδάτωση είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Πρώτα από όλα πρέπει να καταναλώνει κανείς ένα ποτήρι νερό αφού ξυπνήσει γιατί κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα έχει αφυδατωθεί. Σε περίπτωση που τρέξει κανείς απόγευμα ή βράδυ ένα μπουκαλάκι νερό είναι απαραίτητο να έχει μαζί για να ενυδατώνεται όσο πιο συχνά γίνεται.

Προστασία στο Κεφάλι

Εξοπλιστείτε με κασκόλ, σκουφάκι ή ακόμα και «fullface» για να μπορέσετε να τρέξετε στο κρύο. Γενικώς, το καλύτερο είναι η κάλυψη ολόκληρου του κεφαλιού εκτός από τα μάτια. Αν το κεφάλι είναι καλά καλυμμένο τότε ο κρύος αέρας που εισνέει ο δρομέας παίρνει μια υγρή μορφή και έτσι ενυδατώνεται ο οργανισμός.

Αναπνοή με Μεθοδικότητα

Όταν εισνέει ο δρομέας περισσότερο αέρα από το συνηθισμένο τότε το καύσιμο στους πνεύμονες γίνεται αισθητός. Αν υπάρχει όμως ένας ομοιόμορφος και χαλαρός ρυθμός στην αναπνοή θα μειωθεί κατά πολύ η πίεση στο αναπνευστικό σύστημα του δρομέα. Εφόσον υπάρχει αυτός ο ομαλός ρυθμός αναπνοής τότε ο αέρας που εισνέεται θερμαίνεται και προσαρμόζεται στη θερμοκρασία του σώματός. Με αυτό τον τρόπο οι πνεύμονες δεν ερεθίζονται κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Δεν υπάρχει λόγος να ζοριστείτε

Στην αρχή της διαδρομής τρέξτε λιγάκι χαλαρά. Δώστε στο σώμα σας τον απαραίτητο χρόνο για να ζεσταθεί αρκετά. Αν αυτός ο ρυθμός δεν μπορέσει να σας προστατέψει από το κάψιμο στους πνεύμονες τότε καλύτερα θα ήταν να επιλέξετε το πιο γρήγορο και σκληρόρυθμό στο χώρο ενός γυμναστηρίου.

Πηγή : runnfun