Δημιουργήσαμε τη φράση «Απλοποίηση καυσίμου» όταν αναπτύξαμε το σύστημα καυσίμου TORQ. Εδώ μιλάμε για το πώς η αφοσίωσή μας στην επιστήμη σε συνδυασμό με την πλούσια εμπειρία μας σας παρέχει τις πρακτικές λύσεις καυσίμων προϊόντων που χρειάζεστε.

Τα τελευταία 20+ χρόνια, η TORQ συνεργάστηκε απευθείας με αθλητές και σωματικά δραστήρια άτομα μέσω της Fitness Consultancy, είτε μέσω προγράμματος κατάρτισης κατά παραγγελία, προσφέροντας συνεδρία με προγραμματισμό προπόνησης γυμναστικής είτε παρέχοντας προσαρμοσμένες διατροφικές στρατηγικές σε μια σειρά αθλητών από διαφορετικούς κλάδους. Μέσα από αυτή την πλούσια εμπειρία, το προσωπικό της αθλητικής επιστήμης της TORQ έχει αναπτύξει ένα αρχείο λύσεων για να ξεπεράσει τις πρακτικές διατροφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλοί αθλητές και ο στόχος αυτού του άρθρου είναι να μοιραστεί μαζί σας μερικές από αυτές τις γνώσεις. Θα εξηγήσουμε επίσης πώς ενσωματώσαμε αυτές τις λύσεις στην ανάπτυξη της βραβευμένης σειράς προϊόντων Performance Nutrition.

Απλοποίηση πολυπλοκότητας…
Η επιστήμη μπορεί να είναι περίπλοκη, πολύ περίπλοκη. Τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες οι αθλητικές επιδόσεις έχουν εξεταστεί σε μικροσκοπικό επίπεδο, έτσι ώστε οι μεταβλητές όπως η διατροφή και η προπόνηση να μπορούν να χειριστούν για να επιτύχουν βέλτιστα οφέλη απόδοσης. Όλοι οι αφοσιωμένοι αθλητικοί άνθρωποι θέλουν να δουν μια βελτίωση. Επενδύεται σημαντικός χρόνος στην «έξυπνη εκπαίδευση», καθώς και στην έρευνα για τον τύπο και το χρόνο συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών για την υποστήριξη αυτής της συνεχούς προσπάθειας για απόλυτη απόδοση.

Με τη γνώση να θεωρείται δύναμη, η επιθυμία να βουτήξετε βαθιά στα σκοτεινά βάθη της επιστήμης μπορεί να φαίνεται σαν μια μεγάλη ιδέα. Είναι η δέσμευσή στη TORQ να κάνουν αυτή την «κατάδυση» για εσάς και να φέρουμε στην επιφάνεια πρακτικές, απλοποιημένες λύσεις σε πολύπλοκα επιστημονικά θέματα.

 

Το σύστημα τροφοδοσίας TORQ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα εστίασης της TORQ στην επιστημονικά υποστηριζόμενη αλλά πρακτικά εστιασμένη απλότητα.

Πάνω από 20 εκθέσεις επιστημονικής έρευνας σε βάθος αξιολογήθηκαν κριτικά από τη TORQ για να παράγουν ένα εύπεπτο καθεστώς τροφοδοσίας και ενυδάτωσης, το οποίο μπορεί να υιοθετηθεί από όλους τους αθλητές αντοχής για την παροχή θερμίδων υδατανθράκων, υγρών και ηλεκτρολυτών πρέπει να αποδίδουν άριστα. Η επιστήμη είναι περίπλοκη, αλλά το σύστημα είναι τρομακτικά απλό. Είναι πέρα από το πεδίο αυτού του άρθρου να εξηγήσουμε λεπτομερώς το Σύστημα Καύσης TORQ, αλλά αν θέλετε να μάθετε περισσότερα μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ ή να παρακολουθήσετε το παρακάτω σύντομο βίντεο για να πάρετε μια γεύση.

Το 2004 ήταν μια μεγάλη χρονιά για τις εξελίξεις στις προτάσεις τροφοδοσίας αθλημάτων αντοχής. Έρευνες από τους Jentjens και συνεργάτες (2004) διαπίστωσαν ότι όταν η γλυκόζη και η φρουκτόζη καταναλώνονταν μαζί με 90g ανά ώρα σε αναλογία 2: 1 (60g από γλυκόζη και 30g από φρουκτόζη), η απορρόφηση και οξείδωση υδατανθράκων (ποσοστό καύσης) ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από όταν προσλήφθηκε μόνο γλυκόζη. Αυτό σήμαινε ότι τα σκευάσματα γλυκόζης 2: 1: φρουκτόζη θα μπορούσαν να αποδώσουν περισσότερους υδατάνθρακες από ποτέ, παρέχοντας μια νέα γενιά υποστήριξης στις επιδόσεις αντοχής.

Η TORQ παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις σε αυτόν τον χώρο και μόλις μια σειρά εγγράφων υποστήριξαν τα ευρήματα της έρευνας ότι 90 γραμμάρια υδατανθράκων ανά ώρα θα μπορούσαν να γίνουν το νέο ανώτερο όριο απορρόφησης υδατανθράκων ανά ώρα, διατυπώσαμε όλο το εύρος τροφοδοσίας μας σε 2: 1, διασφάλισε ότι κάθε προϊόν περιείχε 30 γραμμάρια υδατάνθρακα και δημιούργησε το σύστημα Τροφοδοσίας TORQ. Κατασκευάζοντας τα ενεργειακά μας drinks, gels, bars και chews σε μονάδες τροφοδοσίας 30g σημαίνει ότι ένα άτομο θα πρέπει απλώς να επιλέξει 3 μονάδες TORQ που θα καταναλώνει ανά ώρα για να επιτύχει τον βέλτιστο ρυθμό πρόσληψης υδατανθράκων 1,5g υδατανθράκων ανά λεπτό, που ισοδυναμεί με τον χρυσό στόχο 90g ανά ώρα. Το ονομάσαμε «Απλότητα τροφοδοσίας!»

Πιο πρόσφατα (2020), η έρευνα διερεύνησε τις επιδράσεις της οξείδωσης των υδατανθράκων (ρυθμός καύσης) στην πρόσληψη 120g υδατανθράκων ανά ώρα (4 μονάδες TORQ) από μια σύνθεση μαλτοδεξτρίνης 2: 1: Φρουκτόζη (η μαλτοδεξτρίνη είναι μια ειδική μορφή γλυκόζης) . Τα ευρήματα από αυτήν την εργασία υποδηλώνουν ότι 120g ανά ώρα θα μπορούσαν πλέον να θεωρηθούν ως το ανώτερο όριο απορρόφησης υδατανθράκων.

Μέσα στο μυαλό του αθλητή…
Εκεί που η TORQ έχει διαπρέψει είναι η αντιμετώπιση των πρακτικών σκέψεων των χρηστών, ενώ εμμένουμε αταλάντευτα στην επιστήμη και αυτό συμβαίνει επειδή καταλαβαίνουμε τους αθλητές.

Υφή: Το TORQ Energy Bar ήταν το πρώτο μας προϊόν, που γεννήθηκε το 2004 (ήμασταν απλώς μια Fitness Consultancy μέχρι τότε) και από πρακτική άποψη, θέλαμε αυτό το προϊόν να είναι εύκολο να καταναλωθεί, επειδή όλα τα άλλα στην αγορά ήταν μασώμενα και ειλικρινά σκληρά! Η ετικέτα μας «Moist & Chewy» προκάλεσε μερικά χαμόγελα, αλλά τελικά έλεγε την ιστορία στους νέους πελάτες μας ότι θα μπορούσαν πραγματικά να φάνε τα bars άνετα! Από την κυκλοφορία αυτού του προϊόντος, η υφή έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του προϊόντος μας και περιγράφουμε τα ποτά, τα gels, τις μπάρες και τα μασώματά μας ως υγρά, μεταξένια, μαλακά και μασώμενα αντίστοιχα. Όλα τα προϊόντα περιέχουν 30g βελτιστοποιημένου υδατάνθρακα και επιλέγετε την υφή που θέλετε να καταναλώνετε.

Μιλάμε για τη συμπυκνωμένη φύση των μονάδων τροφοδοσίας της TORQ σύντομα, αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της απόκτησης της συγκέντρωσης του προϊόντος «υψηλού οκτανίου», έτσι και της ευκολίας κατανάλωσης. Στη TORQ, η εύρεση της βέλτιστης ισορροπίας ήταν ένα τεράστιο επίκεντρο για εμάς. Με εξαίρεση το TORQ Chew, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να είναι σκόπιμα μασώμενο, όλα τα καύσιμα προϊόντα της TORQ είναι κορυφαία στην κατηγορία όσον αφορά την ευκολία κατανάλωσης, επειδή γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό από πρακτική σκοπιά.

Νοστιμάδα & Κόπωση γεύσης: Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που επηρεάζουν την επιθυμία ενός αθλητή να τροφοδοτήσει με βέλτιστο τρόπο είναι η γεύση του προϊόντος που καταναλώνει. Πίσω στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και του ’90, τα αθλητικά προϊόντα διατροφής είχαν κακή φήμη για τα προφίλ γεύσης τους, με πολλές δημοφιλείς μάρκες να εξακολουθούν να δίνουν μικρή σημασία στη σημασία της γεύσης μέχρι σήμερα. Ωστόσο, εάν ζητάτε από έναν αθλητή να τροφοδοτήσει με βέλτιστο τρόπο, κάτι που απαιτεί υψηλό επίπεδο κατανάλωσης προϊόντων, είναι πολύ σημαντικό τα αθλητικά προϊόντα διατροφής να έχουν την ίδια γεύση όπως λειτουργούν, οπότε η διαδικασία τροφοδοσίας γίνεται κάτι που πρέπει να περιμένουμε και όχι ένας φόβος! Στη TORQ, είμαστε ευρέως αναγνωρισμένοι για τα βέλτιστα σκευάσματα υδατανθράκων 2: 1 και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά γεύσης, με τον διευθυντή του TORQ να αναφέρεται συνήθως ως “Willy Wonka της βιομηχανίας αθλητικής διατροφής”. Εξαιτίας αυτού, πολλοί από τους καλύτερους αθλητές στον κόσμο επιλέγουν να αγοράσουν διατροφή TORQ εκτός των συμβατικών διατροφικών τους συμβάσεων, κάτι που πραγματικά λέει πολλά.

Έχουμε επίσης διερευνήσει την αλληλεπίδραση των γεύσεων μεταξύ των προϊόντων και πώς αυτές πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σύστημα καυσίμου TORQ. Τα gels TORQ είναι αρκετά γλυκά λόγω της συμπαγούς φύσης τους και προσφέρουν μια ισχυρή παροχή υδατανθράκων ανά μερίδα. Η γλυκύτητα των gels μας συμπληρώνεται ωστόσο από το TORQ Energy Drink μας, το οποίο είναι σκόπιμα ήπιο, προσφέροντας μια δροσιστική ποσότητα υγρών και ηλεκτρολυτών για να υποστηρίξει την απόδοση ενώ λειτουργεί ως αναζωογονητικό καθαριστικό και ενυδατικό βοήθημα στο σύστημα καυσίμου TORQ.

Η κόπωση της γεύσης είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα με τους αθλητές υπερβολικής αντοχής λόγω του όγκου των προϊόντων που πρέπει να καταναλώνουν και των μεγάλων χρονικών περιόδων που πρέπει να καταναλώνουν. Μια ποικιλία γεύσεων γίνεται απαραίτητη εδώ, καθώς μιλάμε για τον πόρο διατροφής 24 Hour Race και ένα προϊόν που δημιουργήσαμε ειδικά για την αγορά υπερβολικής αντοχής ήταν το Vanilla Energy Drink. Αυτό το προϊόν έχει όλες τις λειτουργικές ιδιότητες των άλλων γεύσεών μας, αλλά παρέχει στην παλέτα ένα καλά κερδισμένο διάλειμμα από την «φρουτώδη» προσφέροντας ένα εντελώς διαφορετικό ουδέτερο προφίλ γεύσης. Αυτό δίνει σε αυτούς τους αθλητές, οι οποίοι συχνά υποβάλλονται σε σημαντικό ψυχολογικό στρες, ένα ζωτικό εργαλείο που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους.

Συγκεντρωμένες μονάδες TORQ: Όπως συζητήθηκε προηγουμένως, υπάρχουν τέσσερα προϊόντα τροφοδοσίας TORQ που αποτελούν το σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου TORQ, με τρία από αυτά τα προϊόντα να θεωρούνται «συγκεντρωμένες» μονάδες TORQ. Αυτές οι συγκεντρωμένες μονάδες είναι το TORQ Gel, Bar and Chew. Το TORQ Bar and Gel προσφέρει ένα ισχυρό 30g υδατάνθρακα σε μια συμπαγή μερίδα 45g. Το TORQ Chew συσκευάζει μια σημαντική διάτρηση υδατανθράκων προσφέροντας 30g υδατάνθρακα σε μια πολύ συμπαγή μπάρα 39g. Πολλές άλλες ενεργειακές γέλες και μπάρες στην αγορά είναι συχνά πολύ μεγαλύτερες ως προς το φυσικό τους μέγεθος. Μερικά φακελάκια τζελ για παράδειγμα μπορεί να είναι τόσο μεγάλα όσο και 60 γραμμάρια ενώ παράδοξα περιέχουν επίσης πολύ λιγότερους υδατάνθρακες (μόλις 20 γραμμάρια). Με τα αθλήματα αντοχής οι άνθρωποι να χρειάζονται συχνά μια σειρά διαφορετικών προμηθειών για να καλύψουν το απροσδόκητο που μπορεί να έρθει, αυτό μπορεί συχνά να αφήσει πολύ λίγο χώρο για διατροφή και συνεπώς αυτές οι συγκεντρωμένες μονάδες TORQ μπορούν να προσφέρουν μεγάλη ποσότητα καυσίμου, ενώ καταναλώνουν μικρή ποσότητα χώρου, χωρίς να προσθέτετε υπερβολικό βάρος.

Μέγεθος και Βάρος Προϊόντος: Αποφεύγαμε στην προηγούμενη παράγραφο το γεγονός ότι τα προϊόντα καυσίμων της TORQ είναι συμπυκνωμένα και επομένως λιγότερο βαρύ και ογκώδη από τα αντίστοιχά τους. Έχουμε ήδη αναφέρει ότι πολλοί αθλητές ελίτ επιλέγουν να χρησιμοποιούν προϊόντα TORQ ενώ αγωνίζονται και μέσα σε αυτά τα επιθετικά αγωνιστικά σενάρια βλέπουμε την εφαρμογή των συγκεντρωμένων μονάδων του συστήματος καυσίμου της TORQ να κλέβει πραγματικά τα φώτα της δημοσιότητας σε σχέση με άλλα προϊόντα της αγοράς.

Σκεφτείτε αυτό, έχετε περάσει τους τελευταίους 5 μήνες προπόνηση μέχρι το χειμώνα, μεγιστοποιώντας την προπόνησή σας και βελτιστοποιώντας τη διατροφική σας στρατηγική για να φτάσετε στην ημέρα των εκδηλώσεων στην καλύτερη φυσική σας κατάσταση. Έχετε προγραμματίσει τέλεια τη διατροφή σας για την ημέρα του διαγωνισμού και γνωρίζετε ακριβώς πόσα gels και drinks χρειάζεστε ανά ώρα για να διατηρήσετε τη βέλτιστη απόδοση. Ωστόσο, ένας τομέας που δεν έχετε λάβει υπόψη στο πλάνο σας είναι το πότε και πώς θα καταναλώσετε φυσικά αυτά τα gels σε επιθετικές αγωνιστικές συνθήκες ενός αγώνα δρόμου, για παράδειγμα.

Σε έναν αγώνα ποδηλασίας βουνού, υπάρχουν κυριολεκτικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσετε και το «να πιάσετε μια τροφή όταν μπορείτε» θα είναι στην πρώτη γραμμή του μυαλού σας. Το συμπέρασμα είναι ότι θα χρειαστεί να τεντώσετε την τσέπη σας όσο το δυνατόν λιγότερες φορές! Επομένως, η ύπαρξη ενός βελτιστοποιημένου σκευάσματος που παρέχει 30 γραμμάρια υδατάνθρακα σε μια μικρή συσκευασία σημαίνει δύο πράγματα:

1. Δεν χρειάζεται να τεντώνετε την πίσω τσέπη της φανέλας σας τόσο συχνά.

2. Έχετε μικρότερο βάρος, το οποίο δεδομένου του ποσού που είμαστε έτοιμοι να ξοδέψουμε στα ποδήλατά μας για να μειώσουμε μερικά γραμμάρια, είναι ένα σημαντικό σημείο. Η απώλεια σωματικού βάρους μπορεί επίσης να ήταν ένα σημαντικό μέρος της προετοιμασίας σας, οπότε θα ήταν παράλογο να μεταφέρετε περισσότερο βάρος από αυτό που χρειάζεστε απολύτως.

Η παρακάτω εικόνα υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο τα 4 gels TORQ (αρκετό καύσιμο για μια εκδήλωση 2 ωρών όταν έχετε και μπουκάλια στο ποδήλατό σας) συγκρίνονται με τα αντίστοιχα 6 gels από μια άλλη γνωστή μάρκα αθλητικής διατροφής λόγω της λιγότερο συγκεντρωμένης συνοχής του. Εκτός από την εξοικονόμηση χώρου στις τσέπες, λάβετε επίσης υπόψη τη συνολική εξοικονόμηση βάρους ενός gel 45g έναντι 60g (180g έναντι 360g). Τότε φανταστείτε ότι ο διαγωνισμός σας είναι διάρκειας 4 ωρών (360g έναντι 720g και 8 μικρά gels έναντι 12 μεγάλα gels);


Συνοψίζοντας, η TORQ είναι ένα πακέτο που περιέχει μια πλούσια εμπειρία στον τομέα τροφοδοσίας αθλητικών αντοχών. Η TORQ μπορεί να υπερηφανεύεται για μια σειρά προϊόντων επικεντρωμένη στην έρευνα, τεκμηριωμένη με αποδεικτικά στοιχεία, πάνω από 20 χρόνια εφαρμοσμένης επιστήμης στον αθλητισμό και την άσκηση με αθλητές και εμπειρία αγώνων πρώτης ελίτ. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μας επιτρέπουν να συνδυάζουμε την επιστήμη αιχμής με την πρακτική εμπειρία που έχουμε μάθει εδώ και πολλά χρόνια για να σας προσφέρουμε τα καλύτερα δυνατά προϊόντα.

References

Jentjens, R.L., Moseley, L., Waring, R.H., Harding, L.K. and Jeukendrup, A.E., 2004. Oxidation of combined ingestion of glucose and fructose during exercise. Journal of Applied Physiology.

Viribay, A., Arribalzaga, S., Mielgo-Ayuso, J., Castañeda-Babarro, A., Seco-Calvo, J. and Urdampilleta, A., 2020. Effects of 120 g/h of Carbohydrates Intake during a Mountain Marathon on Exercise-Induced Muscle Damage in Elite Runners.Nutrients, 12(5), p.1367.