Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων αγαπούν τα γλυκά. Η περίοδος της καραντίνας μας έχει βγάλει εκτός προγράμματος ακόμα και τη διατροφή μας.

Η περίοδος εγκλεισμού έχει αυξήσει πραγματικά την επιθυμία για γλυκό καθημερινά. Πόσο βλαβερή μπορεί να είναι η ζάχαρη στον οργανισμό όλων;

Γενικότερα τα γλυκά εκτός από τη μεγάλη ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν είναι και πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά. Επίσης δεν φημίζονται για τα θρεπτικά τους συστατικά. Καλό θα ήταν να μη ξεπερνάμε τα 90 γραμμάρια σε σάκχαρα ημερησίως σύμφωνα με επίσημες συστάσεις.

Η συχνή και υπερβολική ποσότητα σε κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί άμεσα με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Άλλο ένα χαρακτηριστικό της ζάχαρης είναι ότι μειώνει τη συγκέντρωση αλλά και την ενέργεια μας. Επομένως δίνει την αίσθηση της εξάντλησης εξαιτίας της απότομης αυξομείωσης του σακχάρου στο αίμα του οργανισμού.

Ποιες είναι οι συνέπειες της κατανάλωσης ζάχαρης

 1. Προκαλεί αίσθημα κούρασης
  Μπορεί τρώγοντας ένα γλυκό στην αρχή να γεμίζετε ενέργεια όμως μετά από λίγο η ενέργεια αυτή πέφτει κατακόρυφα.
 2. Επιβαρύνει την καρδιά
  Εκτός από την αύξηση του βάρους, η συστηματική και υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά. Υπάρχει όμως και ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.
 3. Δημιουργεί ρυτίδες αλλά και οδηγεί σε χαλάρωση στου δέρματος
  Σύμφωνα με σχετικές έρευνες έχουν δείξει πως προκαλεί φθορά στα κύτταρα του δέρματος και επηρεάζουν αρνητικά στη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Έτσι συμβάλει αρνητικά στη σφριγηλότητα και στην ελαστικότητα του δέρματος.

Πως μπορούμε να μειώσουμε τη ζάχαρη

Αυτή τη περίοδο που #μένουμε_σπίτι είναι δύσκολο να ελέγξουμε τη διατροφή μας. Όμως αν οργανώνουμε τα γεύματα της ημέρας μπορούμε να ελέγχουμε τη ποσότητα ζάχαρης φτιάχνοντας μόνοι μας σπιτικό φαγητό.
Με μόλις λίγες και μικρές αλλαγές στη διατροφή μας μπορεί να μειωθεί η ποσότητα ζάχαρης.

 • Αντί για γλυκό καφέ, πιείτε τον μέτριο ή αντικαταστήστε τη ζάχαρη με στέβια ή οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό επιθυμείτε.
 • Αφιερώστε ελάχιστο χρόνο για να διαβάσετε τις ετικέτες τροφίμων που επιλέγετε.
 • Μειώστε ελάχιστη τη ποσότητα ζάχαρης που χρειάζονται ορισμένες συνταγές.
 • Αποφύγετε ή μειώστε την κατανάλωση των αναψυκτικών μέσα στην ημέρα.
 • Επιλέξτε φρούτα ψιλοκομμένα ή ακόμα και αποξηραμένα, αλλά και κάποια αρωματικά για να ενισχύσετε σε γεύση διάφορα γλυκά πχ βανίλια, κανέλα
 • Αποφεύγουμε τους τυποποιημένους χυμούς και φτιάχνουμε μόνοι μας χυμούς με φρούτα και λαχανικά της αρεσκείας μας.
 • Επιλέγουμε τροφές με σάκχαρα υψηλής διατροφικής αξίας όπως φρέσκα φρούτα και φρεσκοστυμμένους χυμούς.