Ο μοναδικός και σημαντικός ρόλος των φρούτων στην κάλυψη των αναγκών του οργανισμού μας

Tα φρούτα είναι μια κατηγορία η οποία που διαθέτει υπέροχη γεύση και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία βοηθούν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και στη διατήρηση της υγείας μας.

Ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξει κανείς σύμφωνα με τις γευστικές του προτιμήσεις, τα φρούτα καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα από τις ανάγκες κάθε οργανισμού. Ποιες μπορεί να είναι αυτές; Βοηθούν στην χαλάρωση, αποτοξίνωση, ενυδάτωση, ενέργεια ή αποκατάσταση ενός οργανισμού ανεξάρτητα από τις δραστηριότητες του.

Εδώ θα αναφέρουμε τις 9 σημαντικότερες ανάγκες ενός δρομέα αλλά και τα φρούτα που είναι καταλληλότερα και αποτελεσματικά για την κάλυψη κάθε ανάγκης.

  1. Ενυδάτωση
    Το καρπούζι είναι το φρούτο εκείνο που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό περίπου 90% γιαυτό το λόγο και είναι ιδανικό για την ενυδάτωση ενός οργανισμού. Είναι το χαρακτηριστικό φρούτο του καλοκαιριού με πλούσια και γλυκιά γεύση, πολύ δροσερό και μπορεί να καταναλωθεί τόσο ως σνακ όσο και ως ελαφρύ γεύμα.
    Το καρπούζι είναι γεμάτο από αντιοξειδωτικές ουσίες, τα γνωστά καροτενοειδή. Πιο γνωστό είναι το λυκοπένιο, το οποίο βρίσκεται στη ντομάτα. Το καρπούζι και το αβοκάντο βοηθούν στην αύξηση της σεξουαλικότητας. Να αναφέρουμε πως το καρπούζι περιέχει και κιτρουλίνη, η οποία μετατρέπεται σε αργινίνη. Η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ πολύ σημαντικό για τη χαλάρωση και τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα να βελτιώνουν την ροή του αίματος.
  2. Ενέργεια
    Η μπανάνα είναι ένα φρούτο με υψηλή περιεκτικότητάς σε υδατάνθρακες και υψηλή θερμιδική αξία, περίπου 90 – 130 kcal σε σύγκριση με τα υπόλοιπα φρούτα. Άρα είναι το ιδανικό φρούτο για παροχή ενέργειας, ειδικά σε ασκούμενους που χρειάζονται υψηλή συνολική πρόσληψη θερμίδων.
    Εκτός από αυτό η μπανάνα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων όπως μαγνήσιο. Τη χαρακτηρίζει η γλυκιά γεύση και προκαλεί εύκολα το κορεσμό εξαιτίας των φυτικών ινών. Επομένως, η μπανάνα είναι ένα εξαιρετικό σνακ σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο επεξεργασμένο τρόφιμο ή γλύκο.
  3. Τόνωση
    Το μήλο είναι ένα φρούτο γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Συγκεκριμένα περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φυλλικό οξύ, βιοτίνη και μηλικό οξύ. Για να ληφθούν όλα τα παραπάνω στοιχεία πρέπει να καταναλώνεται με τη φλούδα. Πάντα τηρώντας του κανόνες υγιεινής.
    Το μήλο είναι ιδανικό για την τόνωση του οργανισμού και χαρακτηρίζεται από εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες.
    Πολύ σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως ένα μέτριο μήλο περιέχει μεταλλικά στοιχεία που βοηθούν ενισχυτικά τα οστά και στη προστασία του οργανισμού από οστεοπόρωση. Και όμως το μήλο συμβάλλει στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Παράλληλα βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην πέψη, διεγείροντας την πεπτική λειτουργία.
    Οι φυτικές του ίνες μπορούν και ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα,
    γι’ αυτό και προτείνεται για όσους πάσχουν από διαβήτη. Τέλος θα θέλαμε να αναφέρουμε πως προστατεύει από τη νόσο Aλτσχάιμερ αλλά και εξαιτίας των ισχυρών αντιοξειδωτικών του έχει και αντικαρκινική δράση.
  4. Ενίσχυση ανοσοποιητικού
    Το βατόμουρο είναι ένα φρούτο μικρό αλλά άκρως ευεργετικό. Τα βατόμουρα συμβάλλουν στη μείωση του αντιοξειδωτικού στρες, το οποίο είναι βλαβερό για το DNA. Επίσης, βοηθά στην αύξηση του ενζύμου GSTpi, το οποίο αποτοξινώνει τα καρκινογόνα συστατικά. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ήπια «αντιβιοτική» δράση, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας σε βιταμίνης C αλλά και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών.
    Τα βατόμουρα περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου, βιταμίνης Κ, λουτεΐνης και φυτικών ινών για αυτό και προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού αλλά και συμβάλλουν θετικά στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η βιταμίνη Κ βοηθά στην προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο του προστάτη.
  5. Αποτοξίνωση
    Τα φρούτα που βοηθούν στην αποτοξίνωση είναι 2 τροπικά: ο ανανάς και το γκρέιπφρουτ.

    Ο ανανάς αλλά και η ουσία bromelain που περιέχει χαρακτηρίζονται για την αντιφλεγμονώδη τους δράση. Περιέχει μεγάλη του περιεκτικότητα σε μαγγάνιο το οποίο βοηθά εξαιρετικά στην πέψη, στη διάλυση θρόμβων κι έχει απίστευτα ευεργετικά αποτελέσματα στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και στην αποφυγή καταγμάτων. Είναι επίσης αντιβακτηριδιακό, μικροβιοκτόνο και έχει ήπια οιστρογονική δράση.Το γκρέιπφρουτ περιέχει μια εξαιρετική ουσία με όνομα πηκτίνη. Η ουσία αυτή υπάρχει στη φλούδα αλλά και στο εσωτερικό του αλλά όχι στο χυμό. Η πηκτίνη βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος και θεραπεύει την αθηρωμάτωση δηλαδή την απόφραξη των αρτηριών. Χαρακτηρίζεται από την αντικαρκινική του δράση και προστατεύει το πάγκρεας και σο στομάχι. Στο χυμό του βρίσκουμε αντιμικροβιακές ιδιότητες. Είναι γεμάτο από πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες. Η βιταμίνη C που διαθέτει συμβάλλει στη καταπολέμηση πολλών παθήσεων. Αξίζει να αναφέρουμε πως υπάρχει περίπτωση από τη κατανάλωση του να προκληθούν καούρες.
  6. Εντερική λειτουργία
    Το ακτινίδιο φημίζεται για τις πλούσιες φυτικές ίνες που περιέχει για αυτό το λόγο και είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και τη ρύθμιση της καλής εντερικής λειτουργίας.
    Είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου, χαλκού, βι­ταμίνης Α, βιταμίνης Β3, βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέος. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό. Να αναφέρουμε πως η μεγάλη ποσότητα καλίου συμβάλλει στην μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Άρα η καθημερινή κατανάλωση ακτινίδιου βοηθά στην όραση.
  1. Ανάπλαση – Αντιγήρανση – Σεξουαλικότητα
    Tο αβοκάντο είναι ένα φρούτο γεμάτο βιταμίνες το οποίο είναι εξαιρετικά θρεπτικό και ευεργετικό για τον οργανισμό μας.
    Περιέχει φυτικές ίνες, κάλιο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ και λουτεΐνη. Όπως αναφέραμε είναι γεμάτο βιταμίνες Α, B, C και E. Χαρακτηρίζεται από την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και κρατά σε χαμηλά επίπεδα τη χοληστερόλη. Επίσης, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία προστατεύουν την καρδιά αλλά και στην ενυδάτωση και επούλωση του δέρματος.

    Ας μη ξεχνάμε ότι το αβοκάντο είναι ένα αφροδισιακό φρούτο αλλά και ότι βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα, δηλαδή καθαρίζει τα αγγεία και βοηθά στη σωστή κυκλοφορία του αίματος
  2. Πεπτική λειτουργία
    Το εξοτικό φρούτο παπάγια είναι εκείνο που βοηθά στη πέψη. Αποτελεί μια άριστη πηγή βιταμινών Α και Ε. Επίσης θεωρείται ως υποκατάστατο των αντιόξινων φαρμάκων, αλλά χωρίς τις παρενέργειές τους. Ανακουφίζει από τον βήχα και το άσθμα. Επίσης, ο χυμός της μπορεί και «καθαρίζει» το συκώτι και τον σπλήνα. Χαρακτηρίζεται από τη αντιθρομβωτική δράση για αυτό το λόγο και είναι ευεργετική για άτομα που υποφέρουν από θρομβώσεις αγγείων.
  3. Αποκατάσταση
    Το ρόδι είναι ένα φρούτο γεμάτο από βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες. Επίσης, ο χυμός του είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, αφού μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και των λιπιδίων. Ρυθμίζει το σάκχαρο στους διαβητικούς, συμβάλλει στην επαναφορά της ορμονικής ισορροπίας σε γυναίκες με εμμηνόπαυση αλλά και βοηθά στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος.

Γενικές Πληροφορίες για τα φρούτα

  • Τα φρούτα είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιδιαίτερα εύπεπτες όταν καταναλώνονται μόνα. Για να απορροφηθούν τα θρεπτικά συστατικά τους χρειάζονται περίπου δυόμισι ώρες για αυτό το λόγο και πρέπει να καταναλώνονται ως σνακ και όχι αμέσως μετά το φαγητό.
  • Χαρακτηρίζονται από την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση λόγω των βιταμινών που διαθέτουν. Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται λόγω κακής διατροφής, έντονης ή έλλειψης σωματικής άσκησης, του καπνίσματος, του άγχους κλπ.
  • Μπορείτε να τα γευτείτε είτε φρέσκα ή αποξηραμένα είτε ως χυμό. Καλό θα ήταν να προτιμάτε να τα καταναλώνετε ολόκληρα και φρέσκα γιατί υπερέχουν διατροφικά.

Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων είναι απαραίτητη για όλους ανεξαρτήτου ηλικίας λόγω των πολίτιμων θρεπτικών τους συστατικών αλλά και της γεύσης τους.

1 μερίδα φρούτου είναι:

  • 1 μεσαίο φρούτο (π.χ. 1 μεσαίο πορτοκάλι)
  • 1/4 φλιτζάνι ξερό/αποξηραμένο φρούτο (π.χ. 4 δαμάσκηνα ή 1/4 φλιτζάνι σταφίδες)
  • ½ φλιτζάνι 100% χυμός φρούτου