Εάν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, να παίρνετε μια πολυβιταμίνη κάθε μέρα. Αλλά πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν πράγματι κάνει κάτι για την υγεία σας;

Πολλοί άνθρωποι απλώς υποθέτουν ότι επειδή λαμβάνουν βιταμίνες, πρέπει να τους βοηθούν. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Για να μάθετε εάν η πολυβιταμίνη σας λειτουργεί, πρέπει να εξετάσετε τα στοιχεία. Εδώ θα συζητήσουμε πώς να προσδιορίσετε εάν η πολυβιταμίνη σας παρέχει ή όχι οφέλη.

Γιατί οι άνθρωποι παίρνουν πολυβιταμίνες;

Οι πολυβιταμίνες λαμβάνονται από εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά,
αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί τις παίρνουν. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν παίρνουν μια πολυβιταμίνη κάθε μέρα, θα είναι πιο υγιείς.

Είναι όμως πράγματι αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι όταν παίρνετε πολυβιταμίνες μπορεί να θέλετε να είστε προσεκτικοί μέχρι να αξιολογήσετε τα συστατικά.

Χρειαζόμαστε πραγματικά πολυβιταμίνες;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι λίγο περίπλοκη.
Εξαρτάται από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας.
Εάν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά,
μπορεί να μην χρειάζεστε πολυβιταμίνες. Ωστόσο, εάν δεν έχετε μια ολοκληρωμένη διατροφή ή εάν είστε συχνά εν κινήσει, η λήψη πολυβιταμινών μπορεί να είναι ευεργετική. Και ας παραδεχτούμε το γεγονός – πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετές βιταμίνες και μέταλλα.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ακολουθούμε ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής
και περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο, βιταμίνη Α, ψευδάργυρο, ιώδιο ή φυλλικό οξύ.(1) Χωρίς αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές ασθένειες και θάνατος, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η ανεπάρκεια βιταμινών περιλαμβάνει κόπωση, αδυναμία, κακή όρεξη, απώλεια βάρους και απώλεια μαλλιών.
Έτσι, για τους περισσότερους από εμάς, εκτός και αν καλλιεργούμε την τροφή μας σε βιολογικούς κήπους και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χώμα, το πιθανότερο είναι ότι μια πολυβιταμίνη μπορεί να είναι η καλύτερη λύση για τη βέλτιστη υγεία.

Τι θα μπορούσατε να αναζητήσετε σε μια πολυβιταμίνη;

Ας μιλήσουμε για βιταμίνες. Οι πιο κοινές βιταμίνες που βρίσκονται
σε μια πολυβιταμίνη είναι η βιταμίνη Α, οι βιταμίνες Β, η βιταμίνη C, D, E και Κ.
Πολλές πολυβιταμίνες ποιότητας περιέχουν επίσης μέταλλα που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία. Μερικά από τα πιο σημαντικά μέταλλα περιλαμβάνουν ψευδάργυρο, ιώδιο, σελήνιο, μαγγάνιο, χρώμιο και μολυβδαίνιο. Μπορεί επίσης να δείτε πολυβιταμίνες που περιέχουν πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά (σκεφτείτε τα φρούτα και τα λαχανικά) όπως η βήτακαροτίνη, το λυκοπένιο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, οι κατεχίνες και η ρεσβερατρόλη. Λίγο περισσότερο υπόβαθρο σχετικά με τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι ότι προσφέρουν σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δραστηριότητες, καθώς και ενισχύουν την ανοσία και επιδιορθώνουν τη βλάβη του DNA. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι ισχυρά!

Πώς να καταλάβετε εάν η πολυβιταμίνη σας λειτουργεί;

Αυτή είναι η μεγάλη ερώτηση που όλοι θέλουμε να μάθουμε – ειδικά αν παραλάβετε το επόμενο μπουκάλι ή συσκευασία σας και δείτε την τιμή του αυτοκόλλητου κοντά στα 80,00 ευρώ. Αξίζει τα λεφτά του;

Πρώτον, σκεφτείτε ότι μια πολυβιταμίνη συμπληρώνει τα διατροφικά κενά που μερικές φορές χρειάζονται όταν βασίζεστε σε μια δυτική δίαιτα. Θέλετε αυτή η αγορά να καλύψει πραγματικά αυτά τα κενά και μπορεί να μην έχετε χρόνο να γίνετε ειδικός σε βιταμίνες. Το πιθανότερο είναι ότι λειτουργούν εάν αισθάνεστε καλά και φαίνεστε καλύτερα και έχετε ενέργεια για να περάσετε τη μέρα σας. Τα νύχια σου μεγαλώνουν, το δέρμα σου λάμπει; Αυτοί οι απλοί έλεγχοι υγείας μπορεί να σας φέρουν σιγουριά ότι βελτιώνετε την υγεία σας με την πολυβιταμίνη σας.

Εάν θέλετε να είστε ακριβείς, τότε μια εξέταση αίματος μέσω του γιατρού σας μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας.

Δοκιμάστε την πολυβιταμίνη σας. Πριν ξεκινήσετε την πολυβιταμίνη της επιλογής σας, κάντε μια εξέταση αίματος. Αφού μείνετε στην πολυβιταμίνη για τρεις μήνες, κάντε επανέλεγχο. Θα πρέπει να δείτε βελτίωση στους αριθμούς σας και στη συνέχεια να προσδιορίσετε εάν η πολυβιταμίνη σας λειτουργεί πραγματικά για εσάς.

Δεν παράγονται όλες οι πολυβιταμίνες το ίδιο!

Θυμάστε το ρητό ότι παίρνετε αυτό που πληρώνετε;

Στην κατασκευή, τα πιο βιοδιαθέσιμα συστατικά ή αυτά που απορροφώνται καλύτερα στο σύστημά σας μπορεί να έχουν υψηλότερο κόστος. Ένα παράδειγμα είναι τα χηλικά ορυκτά έναντι των κανονικών ορυκτών.
Τα χηλικά ορυκτά ισχυρίζονται ότι απορροφώνται καλύτερα, αλλά έχουν υψηλότερο κόστος. Θα δείτε τη λέξη “χηλικοποιημένη” από ορισμένα μέταλλα στα στοιχεία των συμπληρωμάτων σας και στη συνέχεια θα ξέρετε ότι η εταιρεία συμπληρωμάτων πιθανότατα πλήρωσε πολύ υψηλότερο τίμημα για τη βιοδιαθεσιμότητα.

Μια κάψουλα είναι συνήθως πιο ακριβή από ένα συμπιεσμένο δισκίο και πολλοί πιστεύουν ότι μια κάψουλα απορροφάται καλύτερα στο στομάχι, αλλά μπορεί να εξαρτάται από τη χρήση.

Οι ποσότητες δοσολογίας είναι επίσης σημαντικές. Εάν βασίζεστε στη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη για την υγεία των ματιών, για παράδειγμα, βεβαιωθείτε ότι βλέπετε τις κλινικά αποδεδειγμένες δόσεις για αυτά τα συστατικά για τα μάτια όταν αγοράζετε την πολυβιταμίνη σας. Τα συμπληρώματα μπορεί να ισχυρίζονται ότι έχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη στο προϊόν τους για οφέλη για τα μάτια, αλλά εάν η δοσολογία δεν βασίζεται σε έρευνα, μπορεί να αγοράζετε «διαφημιστικά» αντί για πραγματικά αποτελέσματα. (Οι κλινικά μελετημένες δόσεις είναι: Zeaxanthin 2 mg και Lutein 10 mg)

Ο άλλος τρόπος για να είστε σίγουροι ότι κερδίζετε τα χρήματά σας είναι να επικοινωνήσετε με την εταιρεία και να κάνετε ερωτήσεις. Εάν μια εταιρεία συμπληρωμάτων δεν θα επικοινωνήσει μαζί σας με τις απαντήσεις, πηγαίνετε αλλού. Πληρώνετε χρήματα για ένα προϊόν που καταναλώνετε και θα πρέπει να μπορείτε να λαμβάνετε βασικές ερωτήσεις από την εταιρεία. Όλοι θέλουν να ξέρουν ότι η πολυβιταμίνη τους λειτουργεί!