Η προσπάθεια απώλειας βάρους είναι μια δύσκολη διαδικασίας! Απαιτεί υπομονή και επιμονή σε δύσκολες καταστάσεις. Χρειάζεται σωστή εκπαίδευση και καθοδήγηση από διατροφολόγο για να διατηρήσετε τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και το βάρος που χάσατε.

Σωστή Απώλεια Βάρους: Υπάρχει στην πραγματικότητα;

Κάθε άτομο είναι διαφορετικό, έτσι και η απώλεια βάρους είναι πάντα διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Η απώλεια βάρους της τάξεως 5-10% του αρχικού, μπορεί να έχει μεγάλο όφελος για την υγεία.
Συνήθως τα περισσότερα προγράμματα διατροφής έχουν στόχο την απώλεια 4 κιλών το μήνα. Πολύ σημαντικό όμως είναι η απώλεια λίπους και η διατήρηση της υπάρχουσας μυϊκής μάζας. Είναι γνωστό πως οι μύες είναι η πηγή παραγωγής ενέργειας έτσι ώστε να μπορεί κανείς να δραστηριοποιείται μέσα στην ημέρα.

Δεν πρέπει να τρώει κανείς λιπαρά για να επιτευχθεί η απώλεια βάρους;

Το να αποκλείσει κανείς από τη διατροφή του τα λιπαρά δεν αποτελεί λύση. Και όμως τα λιπαρά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες ουσίες για τον οργανισμό όλων. Ο λόγος είναι ότι συμμετέχουν σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού.

Να τονίσουμε πως το 30% των ληφθέντων θερμίδων κάθε ημέρα πρέπει να προέρχονται από λιπαρά. Έτσι ο βασικός στόχος για την απώλεια βάρους είναι η ένταξη «καλών» λιπαρών και μείωση των κορεσμένων και trans λιπαρών στη διατροφή καθημερινά.

Και όμως αυτή η μικρή αλλαγή στη διατροφή είναι ικανή να κάνει τη διαφορά στην υγεία και στο βάρος του καθενός.

Μικρές Αλλαγές στη διατροφή για Απώλεια Βάρους;

Επίλεξε τις παρακάτω αλλαγές στη διατροφή σου και σιγά σιγά θα δεις τη ζυγαριά να πέφτει. Φυσικά και η διαδικασία αυτή δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Με μεθοδικότητα και σωστές επιλογές μπορεί να τα καταφέρει ο καθένας.

Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά

Επίλεξε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά για να γλιτώσεις τη μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών που επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς. Μπορείς να καταναλώσεις για σνακ μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με λίγο κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών.

Ένταξε «καλά» λιπαρά στη διατροφή

Τρόφιμα όπως ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, ψάρι, φυτική μαργαρίνη περιέχουν ακόρεστα λιπαρά τα οποία έχουν μεγάλο όφελος στην υγεία του καθενός.

Επίλεξε Φρούτα και Λαχανικά καθημερινά

Κατανάλωσε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση. Προσφέρουν στον οργανισμό βιταμίνες, είναι χορταστικά και ενυδατώνουν τον οργανισμό ακόμα περισσότερο. Μπορείς να τα καταναλώνεις ολόκληρα ή σε μορφή χυμού ή smoothie.

Μαγείρεψε Σωστά & Υγιεινά

Αποφύγετε το τηγάνι και επιλέξτε το βράσιμο και το ψήσιμο σε κατσαρόλα ή γκριλ. Το τηγάνι είναι εκείνο που δημιουργεί trans λιπαρά.

Καθημερινή Σωματική Άσκηση

Η σωματική άσκηση βοηθά στη διατήρηση αλλά και την απώλεια βάρους. Αν σου αρέσουν οι κλειστοί χώροι μπορείς να επιλέξεις το γυμναστήριο της γειτονιάς σου όπου  με τη μουσική θα μπορείς να έχεις την ένταση που χρειάζεσαι. Αν πάλι δεν αντέχεις τους κλειστούς χώρους μπορείς να ξεκινήσεις το περπάτημα σε έντονο ρυθμό ή το τρέξιμο σε περιοχές που σου αρέσουν πχ σε ένα πάρκο ή κοντά στη θάλασσα.

Όπως βλέπεις, η απώλεια βάρους για να γίνει σωστά είναι μόνο στο χέρι σου!