Η δύναμη της μέλισσας, μας συντροφεύει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Βλέπετε, εμείς οι άνθρωποι, δεν αργήσαμε καθόλου να καταλάβουμε ότι το μέλι που παράγουν οι μέλισσες για τις δικές τους ανάγκες, μπορούσε κάλλιστα να καλύψει και τις δικές μας… Άλλωστε, δίχως αμφιβολία, το μέλι αποτελεί μία από τις πιο γνωστές, θρεπτικές και περιζήτητες τροφές του πλανήτη! Κι όμως, αυτό δεν είναι το μοναδικό δώρο που μας κάνουν οι μέλισσες. Η κηρήθρα (ή κερήθρα) και φυσικά ο κέρανθος, που δεν ξέρω αν το έχετε ακούσει ποτέ, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να μάθετε τα πάντα γι΄αυτόν!

Οι μέλισσες

Μέλισσα η μελιτοφόρος λοιπόν! Αυτό είναι το επίσημο όνομά της και βέβαια έχει να κάνει με -τι άλλο;- την παραγωγή μελιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέλισσα είναι ένα από τα πιο παλιά είδη ζωής του πλανήτη μας. Υπάρχουν αρσενικές και θηλυκές μέλισσες. Οι αρσενικές δεν μπορούν να παράξουν κερί ούτε διαθέτουν κεντρί. Τέλος, υπάρχει μία και μοναδική βασίλισσα η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή μελιού καθώς οι εργάτριες είναι στείρες. Η μέλισσα, όμως, δεν παράγει μόνο μέλι. Ανάμεσα στα ωφέλιμα προϊόντα της συγκαταλέγονται, επίσης, η γύρη, ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη το κερί της και φυσικά ο κέρανθος!!!!

Τι είναι ο κέρανθος (bee bread) ;

Ουσιαστικά ο κέρανθος ή αλλιώς όπως το λένε οι ξένοι, το bee bread (το ψωμί της μέλισσας), αποτελείται από εκκρίσεις της μέλισσας οι οποίες προέρχονται από τους κηρογόνους αδένες που έχει στο σώμα της και είναι ένα μείγμα γύρης, πρόπολης, βασιλικού πολτού, μελιού, ενζύμων και άλλων εκκρίσεων και προορίζεται για την τροφή των εργατριών και των προνυμφών.

Θρεπτική αξία;

Η θρεπτική αξία της είναι μεγάλης σημασίας, όχι τόσο για την ενέργεια ή τα μακροθρεπτικά που περιέχει (λίπος, υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες), αλλά κυρίως για τις καταπραϋντικές ιδιότητες που έχει για το στομάχι μας, ιδίως όσον αφορά τη δυσπεψία ή την δυσσαπορόφηση. Είναι, ίσως, το μοναδικό φυσικό προϊόν που περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες σεληνίου προσδίδοντας έτσι αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, περιέχει πάρα πολλά μικρόβια τα οποία κάνουν καλό στο έντερο μας και μας βοηθούν στο να αντιμετωπίζουμε την δυσκοιλιότητα.

Τέλος, ο κέρανθος έχει τη δύναμη να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα με την μοναδική σύνθεση που έχει σε φυτοορμόνες και βιοδραστικά συστατικά. Με την μόνη επιφύλαξη ότι μπορεί να υπάρχουν αλλεργίες σε μερικούς ανθρώπους, πρόκειται για ένα εξαιρετικό φυσικό προϊόν!

Άκης Πετρετζίκης
Πηγή: https://akispetretzikis.com/blog/eyzin/keranthos-h-alliws-zhse-me-th-dynamh-ths-melissas