Οι αθλητές καθημερινά ασκούν αυξημένη πίεση στα άκρα τους λόγω των προπονήσεων και γενικότερα των αθλητικών δραστηριοτήτων τους. Πραγματικά θα λέγαμε οτι είναι μια κατηγορία από μόνοι τους. Η αθλητική τους δραστηριότητα είναι πραγματικά τρόπος ζωής για εκείνους.

Πάντα υπάρχει ο κίδυνος του τραυματισμού κατα τη διάρκεια της αθλητικής τους δραστηριότητας. Εξαιτίας των απαιτήσεων της άθλησης τους δημιουργούνται αρκετές ορθοπαιδικές παθήσεις και κακώσεις. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει ανάλυση εμβιομηχανικά το κινητικό πρότυπο του κάθε ασθενή κατά την διάρκεια της αθλητικής τους δραστηριότητας έτσι ώστε να ελλατωθεί ο κίνδυνος επανατραυματισμού.

Όταν μιλάμε για αθλητικές κακώσεις εννοούμε: αιμάτωμα, η θλάση, εκδορά, διάστρεμμα και ρήξη συνδέσμου, αίμαρθρο, ύδραρθρο και εξάρθρημα όσον αφορά τις αρθρώσεις, επίσης κάταγμα. Οι επανειλημμένοι τραυματισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε άσηπτες φλεγμονές, κοινώς σύνδρομα καταπονήσεως ή υπερχρήσεως.

Όταν υπάρχει πρόβλημα όπως κύφωση, σκολίωση, βλαισοποδία, κακός μυϊκός συντονισμός στο κορμό, έλλειψη ελαστικότητας κυρίως στην ποδοκνημική με αδυναμία πλήρους ραχιαίας κάμψης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού του αθλητή στον άκρο πόδα και την ποδοκνημική. Ένας ακόμα πολύ σημαντικός παράγοντας για τραυματισμό είναι η ροπή που δημιουργεί το σώμα του αθλητή στο πέλμα του αθλητικού υποδήματος του αλλά και η σωστή εφαρμογή του, η ποιότητα υλικού κατασκευής του και τέλος η ανατομία του. Όλα τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν ή να προλάβουν ένα τραυματισμό.

Πολύ μεγάλο ρόλο παίζουν και τα γήπεδα και συγκεκριμένα οι επιφάνειες που εκτελείται κάθε άθλημα. Αυτές ευθύνονται για σύνδρομα και τραυματισμούς λόγω της καταπόνησης κυρίως σε σκληρές και ανένδοτες επιφάνειες, επιφάνειες ακόμα και με πολύ μικρές ανισορροπίες οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε διάστρεμμα λόγω της καταπόνησης της υπαστραγαλικής άρθρωσης και των χρόνιων ασταθειών.

Αρκετές κακώσεις αντιμετωπίζονται χωρίς χειρουργική επέμβαση (συντηρητικά), με αποφόρτιση, τροποποίηση δραστηριοτήτων, ενδυνάμωση μυϊκού συστήματος. Τα ορθοπεδικά πέλματα είναι εκείνα που κατασκευάζονται ειδικά για τις ανάγκες του κάθε αθλητή ξεχωριστά. Διορθώνουν τις ανατομικές παραλλαγές και προσφέρουν σωστή στήριξη της ποδικής καμάρας και αποφόρτιση όπου είναι απαραίτητο. Αυτό το κρίνει ο ποδίατρος – ποδολόγος μετά από διάγνωση για το που και πως χρειάζεται παρέμβαση με ειδικό πέλμα για να αποφευχθεί μία κάκωση είτε για αύξηση των επιδόσεων.

Προληπτικός Έλεγχος

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε οτι όλοι μπορούν να κάνουν προληπτικά μια εμβιομηχανική ανάλυση για να αποφευχθούν πιθανές μηχανικές βλάβες εξαιτίας κάποιας παθομηχανικής αιτιολογίας.
Τα ορθωτικά πέλματα λειτουργούν πάντα προληπτικά σε μυοσκελετικές παθήσεις των κάτω άκρων, του ισχίου, της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης, και παράλληλα διορθώνεται και το πρότυπο βάδισης.
Ο κάθε ένας μπορεί να τοποθετήσει προληπτικά το ορθωτικό πέλμα έτσι ώστε να προλάβει κάποιο μελλοντικό πρόβλημα, αλλά και ως βοήθημα για τη βελτίωση ή θεραπεία κάποιων παθήσεων.

Η ποδολόγος Στεφανία Ευθυμίου που βρίσκεται στη Χαλκίδα Ευβοίας μπορεί να σας βοηθήσει και να κάνει διάγνωση με το σύγχρονο ψηφιακό πελματογράφο που υπάρχει στο χώρο του Mr & Mrs Spa στη Χαλκίδα. Ιδανικό για άτομα που αθλούνται αλλά και όσους θέλουν να βελτιώσουν το βάδισμα τους.