Και όμως αυτή η άποψη ότι η προπονήσεις με βάρη φουσκώνουν άρα και μας παχαίνουν είναι ένας μύθος. Ναι σωστά ακούσατε «Μύθος». Αναφερόμαστε στο γυναικείο πληθυσμό που αποφεύγει αυτού του είδους προπονήσεις.
Σίγουρα έχετε ακούσει εκατοντάδες πράγματα για τις προπονήσεις με βάρη και πραγματικά είναι κρίμα. Έχοντας αυτό στο νου οι γυναίκες αποφεύγουν να επιλέγουν τις προπονήσεις αυτές. Είναι καλό να επιλέξει κάποιος τα βάρη για τη γυμναστική του προκειμένου να χάσει βάρος ή καλό θα ήταν να τα αποφύγει;
Εδώ θα λύσουμε όλες τις απορίες σχετικά με το θέμα αυτό.

Τα βάρη άραγε μας παχαίνουν;

Πραγματικά επιλέγοντας τα βάρη ή αλλιώς μυϊκή ενδυνάμωση όχι μόνο δεν προκαλούν αύξηση του βάρους αλλά είναι ένας σύμμαχος πολύ σημαντικός για την απώλεια βάρους. Οι ασκήσεις με βάρη και αντιστάσεις βοηθούν στην αύξηση του μεταβολισμού. Με την αύξηση της μυϊκής μάζας προκαλείται η αύξηση και του μεταβολικού ρυθμού στον οργανισμό. Έτσι όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχει κάποιος τόσο υψηλότερος είναι και ο μεταβολικός ρυθμός.

Επίσης, η μυϊκή μάζα είναι υπεύθυνη για τις καύσεις σε ένα οργανισμό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας μπορεί το σώμα να καίει περισσότερες θερμίδες. Άρα έχει σαν αποτέλεσμα λόγω των περισσότερων καύσεων να συμβαίνει και απώλεια βάρους. Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος μειώνεται η μυϊκή μάζα άρα και ο μεταβολισμός οπότε είναι σίγουρα αυτονόητο το πόσο σημαντική είναι η μυϊκή ενδυνάμωση.

Άραγε τα βάρη μας προκαλούν φούσκωμα;

Και αυτός είναι ένας άλλος μύθος που πιστεύουν πολλές γυναίκες. Το σίγουρο είναι όμως πως δε γνωρίζουν το εξής:
ο γυναικείος οργανισμός δεν μπορεί να παράγει τόσο μεγάλες ποσότητες τεστοστερόνης όσο οι άνδρες. Η ορμόνη αυτή είναι άκρως συνυφασμένη με την αύξηση του μεγέθους των μυών. Άρα, μια γυναικά είναι αδύνατο να αυξήσει τόσο πολύ τη μυϊκή της μάζα όσο οι άνδρες απλά κάνοντας βάρη.
Να τονίσουμε πως με μια ισορροπημένη διατροφή και με μια προπόνηση με βάρη οι μύες θα αυξηθούν σε φυσιολογικό επίπεδο και το σώμα θα αποκτήσει μια λεπτή σιλουέτα.

Ας μη ξεχνάτε λοιπόν…

Μια ζυγαριά δεν δείχνει μια πλήρη και ακριβή εικόνα της κατάστασης σας. Ο συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής και τακτικής άσκησης με βάρη θα αυξήσει τη μυϊκή μάζα αλλά παράλληλα θα χάνετε λίπος. Αυτός είναι ο βασικός στόχος στην απώλεια βάρους. Το σώμα σας θα δείχνει σμιλεμένο αλλά μπορεί να μην φαίνεται στη ζυγαριά.

Μην πτοείστε, στόχος μας είναι να αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα του σώματος και η υγεία σας και να μην κοιτάτε τόσο τη ζυγαριά. Καλό θα ήταν αν ψάχνετε μια αξιόπιστη μέθοδο ελέγχου της προόδου σας να επισκεφτείτε ένα διατροφολόγο που θα σας κάνει λιπομέτρηση για να έχετε μια πλήρη εικόνα για τον εαυτό σας.