Η πιο συνηθισμένη εικόνα όταν εισέρχεται κάποιος στο γυμναστήριο είναι  το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών να βρίσκεται στα αερόβια προγράμματα ενώ οι άνδρες γεμίζουν το χώρο με τα βάρη. Οι περισσότερες γυναίκες δεν επιλέγουν τα βάρη στο γυμναστήριο παρόλο που η προπόνηση με βάρη προσφέρει περισσότερα οφέλη σε σχέση με τα αερόβια προγράμματα.

Κανείς δε μπορεί να πει ότι η αερόβια άσκηση δεν είναι ωφέλιμη ή καλή για τις γυναίκες. Απλά αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η αερόβια άσκηση από μόνη της δε θα προσφέρει ως αποτέλεσμα ένα όμορφο και δυνατό σώμα.

Εδώ θα αναφέρουμε 9 εξαιρετικούς λόγους για τους οποίους οι γυναίκες θα πρέπει να επιλέξουν προπονήσεις με αλτήρες και kettlebells.

Σίγουρα αν ρωτήσεις τις γυναίκες το στόχο τους είναι η απώλεια λίπους. Για να επιτευχθεί όμως αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνδυασμός βάρη με αερόβια άσκηση.

Έχοντας επιλέξει προπονήσεις για απώλεια λίπους  αποκλειστικά με αερόβιο, αυτό που θα έχουμε σαν αποτέλεσμα είναι μια στασιμότητα, ο μεταβολισμός συνεχώς θα μειώνεται εξαιτίας της προσαρμοστικότητας του σώματος στις απαιτήσεις που του βάζεις.

Η καλύτερη λύση είναι η επιλογή προπονήσεων με βάρη χωρίς όμως να αφήνουμε στην άκρη το αερόβιο πρόγραμμα. Θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στα είδη προπονήσεων που θα επιλεγούν. Έπειτα από έρευνες ο συνδυασμός βάρη και ασκήσεων αντοχής είχαν σημαντική ενίσχυση του μεταβολισμού.

Έτσι το κλειδί για την απώλεια λίπους είναι οι προπονήσεις ενδυνάμωσης. Πρέπει να γνωρίζετε πως όσο μεγαλύτερη είναι η μυϊκή μάζα τόσο καλύτερο μεταβολισμό έχει ο οργανισμός.

Για σφριγηλό & καλλίγραμμο κορμί

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν την άποψη πως  για να αποκτήσουν γράμμωση και τόνωση στο κορμί τους είναι οι ατελείωτες ώρες αερόβιας άσκησης σε χαμηλή ένταση. Και όμως, αν επιθυμείς σφιχτό και καλογυμνασμένο κορμί… Ξεκίνα Βάρη Τώρα!!!!

Εδώ λέμε τα πράγματα όπως είναι. Για να σχηματίσεις όμορφες και καλαίσθητες καμπύλες πρέπει να χτίσεις δύναμη και μύες. Υπάρχει η πεποίθηση πως επιλέγοντας τα βάρη θα γίνουν ίδιες σαν τους άνδρες που σηκώνουν βάρη στο γυμναστήριο… Λάθος!!!!
Οι γυναίκες δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να «φουσκώσουν» όσο οι άνδρες και ο λόγος είναι οι διαφορετικές ορμόνες που έχουν τα δύο αυτά φύλα. Ελάχιστο είναι το ποσοστό των γυναικών που «φουσκώνουν» κάνοντας προπονήσεις με βάρη.

Σύμφωνα με ειδικούς, καλό θα ήταν  να εκτελούνται πολλές επαναλήψεις με ελάχιστα βάρη. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως οι πολλές ώρες χαμηλής/μέτριας έντασης αερόβια προπονήσεις το μόνο που προσφέρουν είναι μείωση του μεταβολικού ρυθμού και μύωση μυϊκής μάζας. Με αποτέλεσμα να μειωθεί το σωματικό βάρος αλλά να αυξηθεί το ποσοστό του σωματικού λίπους.

Μείωση του ποσοστού εμφάνισης οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση και η οστεοπενία εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό στις γυναίκες. Ο λόγος μπορεί να είναι η φυσική αδράνεια και η έλλειψη άσκησης με βάρη. Καλά ακούσατε, η σωματική άσκηση με βάρη βοηθά στη διατήρηση και βελτίωση της υγείας των οστών. Να τονίσουμε πως η φυσική αδράνεια προκαλεί απώλεια της οστικής πυκνότητας.

Τα άτομα με χαμηλή οστική μάζα έχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο για κατάγματα, και ειδικά οι γυναίκες. Για να αποτραπεί ο κίνδυνος αυτός απλά μπορούν να εντάξουν στη καθημερινότητα τους προπονήσεις με βάρη. Καλό θα ήταν για πρόληψη της οστεοπόρωσης και της οστεοπενίας οι γυναίκες να κάνουν τρεις φορές την εβδομάδα προπονήσεις με βάρη.

Βελτίωση της Λειτουργικότητας και Ενέργειας

Φυσικά και μια γυναίκα όταν είναι γυμνασμένη μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα  στις καθημερινές της υποχρεώσεις σε σχέση με μια άλλη που δεν ασκείται. Φανταστείτε πόσο εύκολα μια γυναίκα που κάνει προπόνηση με βάρη μόλις 3 φορές την εβδομάδα. Ειδικά όσες είναι μαμάδες είναι πολύ σημαντική η άσκηση με βάρη. Για να σηκώσουν το παιδί τους χρειάζεται δυνατή πλάτη, ραχιαίους-κοιλιακούς, χέρια και πόδια έτσι ώστε να μην έχει πόνους και τραυματισμούς στη μέση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πραγματικά η σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει και τη διάθεση όλων. Προσφέρει ψυχολογική ευεξία και ενισχύει την αίσθηση της ζωτικότητάς σου στην καθημερινή σου ζωή. Φυσικά και αισθάνεστε κουρασμένες μετά από πολλές ώρες στο διάδρομο όμως από την άλλη εκκρίνονται ενδορφίνες με αποτέλεσμα στο τέλος να αισθάνεστε καλά. Συγκεκριμένα, έπειτα από μελέτες, η άσκηση με μεγάλα βάρη αυξάνει σημαντικά τη συγκέντρωση βήτα-ενδορφίνης στο πλάσμα, η οποία μπορεί και ρυθμίζει τη διάθεση με θετικό τρόπο.

Αύξηση Μεταβολισμού

Επιλέγοντας μια έντονη προπόνηση με βάρη ενισχύεται ο μεταβολισμός κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης ημέρας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αφού κάνει πιο αποτελεσματική την καύση σωματικού λίπους όταν δεν ασκείται. Τι σημαίνει αυτό; Μπορείς και αυξάνεις το μεταβολικό σου ρυθμό / τις ημερήσιες θερμιδικές δαπάνες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς: «Κάνοντας προπόνηση με βάρη, ο οργανισμός καίει για 48 ώρες ενώ με αερόβια για 24. Επιπρόσθετα, το 70-80% του μεταβολισμού γίνεται στους μυς. Επομένως, μεγαλύτερη μυϊκή μάζα σημαίνει αυξημένος μεταβολισμός»

Καλύτερη Ισορροπία

Με τη πάροδο του χρόνου τα άτομα που δεν ασκούνται με προπονήσεις ενδυνάμωσης αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος από πτώσεις. Κάνοντας ασκήσεις με βάρη αυξάνεται η ισορροπία και διατηρούνται οι μύες υγιείς έτσι ώστε να προστατεύουν τα οστά στον οργανισμό.

Μείωση Κυτταρίτιδας

Μόνο το αερόβιο δεν αρκεί για να μειωθεί η κυτταρίτιδα χρειάζεται και να κάνεις ασκήσεις με βάρη έτσι ώστε να αναπτυχθεί η μυϊκή μάζα και να σφίξει το σώμα. Πρώτα απ’ όλα με τα βάρη μειώνεται η όψη φλοιού πορτοκαλιού αλλά και η χαλάρωση στο δέρμα. Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα της κυτταρίτιδας; Μα φυσικά η αποθήκευση του λίπους ανάμεσα στο δέρμα και στη στιβάδα του δέρματος  που χαρακτηρίζεται από μικρής ελαστικότητας συνδετικό ιστό.

Υγεία & Μακροζωία

Οποιαδήποτε μορφή άσκησης προσθέτει χρόνια στη ζωή όλων. Όσο μεγαλύτερη είναι η μυική μάζα όσο περνάνε τα χρόνια τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες υπάρχουν να πεθάνουμε πρόωρα. Ας μη ξεχνάμε πως η καρδιά είναι ένας μυς ο οποίος μπορεί να προπονηθεί.

Οι περισσότερες νομίζουν πως το αερόβιο είναι εκείνο το είδος προπόνησης που μπορεί να γυμνάσει την καρδιά. Όμως ο συνδυασμός αερόβιου με βάρη είναι ακόμα πιο αποτελεσματικός. Η άσκηση μπορεί και μειώνει τη κακή χοληστερόλη και αυξάνει την καλή.

Επίσης, τα βάρη είναι ο καλύτερος τρόπος για την αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες ως καύσιμο και έτσι βοηθά στη διαδικασία δημιουργίας μυών, αντί να τα αποθηκεύσει και να μετατραπούν σε λιπώδη ιστό.