1. Καθυστέρηση της κούρασης – κόπωσης κατά τη διάρκεια παρατεταμένων σκληρών προπονήσεων
  Αποδεδειγμένα τα αμινοξέα BCAAs είναι εκείνα που καθυστερούν την κεντρική αλλά και την περιφερειακή κόπωση κατά την διάρκεια της προπόνησης, έτσι ώστε να νιώθετε πιο δυνατοί για αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  Η περιφερειακή κόπωση είναι όταν οι μύες κουράζονται. Τα BCAAs είναι ιδανική επιλογή για να βοηθήσουν και να λειτουργούν ως μια έξτρα πηγή ενέργειας κατά την διάρκεια μιας παρατεταμένης προπόνησης. Τι σημαίνει αυτό, όταν το σώμα εξαντλήσει τις αποθήκες γλυκογόνου τότε ο οργανισμός τραβάει δύναμη από τα BCAAs που έχουν αποθηκευτεί στους μύες.
  Η κεντρική κόπωση είναι στη περίπτωση που το μυαλό κουραστεί.
  Και όμως και αυτή η κούραση καθυστερεί από τα αμινοξέα BCAAs, γιατί εμποδίζουν το αμινοξύ θρυπτοφάνη να περάσει στο μυαλό.
  Η θρυπτοφάνη, είναι το αμινοξύ που φέρνει υπνηλία, ατονία και αίσθημα χαλάρωσης.
 2. Η συστηματική τους χρήση προσφέρει βελτίωση της αερόβιας και αναερόβιας απόδοσης.
  Σίγουρα οι αθλητές γνωρίζουν πως έστω και μια μικρή αύξηση στην απόδοση μπορεί να κάνει τη διαφορά και να τους φέρουν στο βάθρο.
  Έπειτα από έρευνες που έγιναν σε προπονημένους ποδηλάτες οι οποίοι λάμβαναν 6γρ. BCAA καθημερινά και συνεχόμενα για 1 εβδομάδα διαπιστώθηκε το εξής: κατά την ολοκλήρωση της εβδομάδας γινόταν ένα τεστ μέχρι εξαντλήσεως, πετύχαιναν 4% υψηλότερο VO2max, συμπεριλαμβανομένου 13% υψηλότερου VO2 στο αερόβιο κατώφλι τους (LT), και έβγαλαν 6% περισσότερη ισχύ στο αερόβιο κατώφλι τους (LT), σε σύγκριση με ποδηλάτες σε placebo.
 3. Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος
  Σίγουρα, η έντονη και μεγάλου όγκου προπόνηση όταν επαναλαμβάνεται για αρκετές ημέρες ή/και εβδομάδες μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, και υπερπροπόνηση αν ο αθλητής δεν κάνει σωστή αποκατάσταση ανάμεσα στις προπονήσεις.
  Η μακροχρόνια χρήση BCAAs στη σωστή ποσότητα καθημερινά αποδεδειγμένα βελτιώνει και ενισχύει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος παρόλες τις πολλές συνεχόμενες εβδομάδες έντονης προπόνησης σε ποδηλάτες, δρομείς και κολυμβητές.
  Σύμφωνα με έρευνες, τα BCAAs χρησιμοποιούνται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού τα οποία βρίσκονται μέσα στο στομάχι και αποτελούν πηγή ενέργειας. Επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να δυναμώνει, να αναγεννιέται και να αναζωογονείται πιο αποδοτικά. Επίσης, προστατεύει από τους επιβλαβείς παθογόνους οργανισμούς. Το δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα είναι εκείνο που βοηθά στην αποκατάσταση και προστατεύει από τις αρρώστιες.
 4. Προστασία της Άπαχης Μυϊκής Μάζας
  Τα BCAAs αποδεδειγμένα προστατεύουν την μυϊκή μάζα κάτω από συνθήκες εξαιρετικού καταβολισμού. Οι συνθήκες αυτές προκαλούν καταστροφή μυϊκών πρωτεϊνών και μυϊκή φθορά. Συνήθως συμβαίνει σε υπερμαραθωνίους και σε ορειβασίες σε μεγάλο υψόμετρο λόγω έλλειψης οξυγόνου. Κατά την διάρκεια της προπόνησης, η καταστροφή των μυϊκών πρωτεϊνών, και βασικά, η διάσπαση των BCAAs για παροχή ενέργειας αυξάνεται. Έτσι, παρέχοντας στους μύες επιπλέον BCAAs σε οποιαδήποτε μορφή ως συμπλήρωμα, το σώμα όλο και λιγότερο θα καταναλώσει από τα δικά του αποθέματα αμινοξέων (πρωτεΐνη). Τα BCAAs μπορούμε να τα παρομοιάσουμε και ως μια ασφάλεια «ζωής» στους μύες.
 5. Συμβάλλουν στη Σύνθεση της Πρωτεΐνης στους μύες
  Φυσικά είναι ο βασικότερος λόγος που οι αρσιβαρίστες και όσοι ασχολούνται με το body building λατρεύουν τα BCAAs!
  Η λευκίνη είναι το πιο σημαντικό από τα τρία BCAAs, ενεργοποιεί την σύνθεση της πρωτεΐνης στους μυς. Η πρωτείνη είναι απαραίτητη στο να μπορέσει ο οργανισμός να χτίσει μύες.
  Με μια δόση περίπου 2-3gr. λευκίνης θεωρείται αποτελεσματική έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί και να τονώσει στο μέγιστο την διαδικασία σύνθεσης της πρωτεΐνης στους μύες.
 6. Μείωση του Πόνου και της Ζημιάς που προκαλείται από τη Προπόνηση
  Η διαχείριση των BCAAs πριν αλλά και μετά την προπόνηση μπορεί να προκαλέσει μείωση στην ένταση, την δριμύτητα και την διάρκεια του φαινομένου DOMS δηλαδή υπάρχει μια καθυστέρηση στην εμφάνιση της πόνου και κόπωσης. Είναι το γνωστό πιάσιμο και αίσθηση που διαρκεί για ημέρες μετά από μια παρατεταμένη ή έντονη άσκηση. Σύμφωνα με μελέτες η πρόσληψη BCAAs μειώνει την ζημιά που προξενείται στους μυς, η οποία προέρχεται από προπόνηση με αντίσταση δηλ. βάρη και από προπόνηση σε αθλήματα αντοχής πχ. μαραθώνιους, Ironman. Αυτό σημαίνει ότι επανέρχεστε γρηγορότερα στην καθημερινή σας προπονητική ρουτίνα και με τη μικρότερη μυϊκή ζημιά ανάμεσα σε δυνατές προπονήσεις.